Voedingskoepel Fevia maakt zich zorgen over concurrentiepositie van ons land ten opzichte van de buurlanden. Dit jaar deden Belgen meer boodschappen in het buitenland dan ooit tevoren, vooral in Frankrijk. Volgens de federatie van de voedingsindustrie is dit deels te wijten aan de loonhandicap, en dus indirect aan de automatische loonindexering. Dit sluit aan bij een gelijkaardig standpunt dat de bredere werkgeversorganisatie VBO maandag verdedigde. Maar de socialisten willen de indexering koste wat het kost behouden.
In het nieuws: Fevia doet 15 voorstellen aan politici “voor een duurzame toekomst dankzij een sterke voedselindustrie.”
- Eerst en vooral wil Fevia dat België op een eerlijke manier kan concurreren met andere landen.
- De voedingsindustrie roept de beleidsmakers op om dezelfde subsidies of overheidssteun te geven als in de buurlanden en om hetzelfde belastingsysteem in te voeren.
- “Anders verliest iedereen: onze voedingsbedrijven en hun werknemers, de Belgische consumenten (die langere afstanden moeten afleggen) en de overheid (die inkomsten verliest).”
- Fevia legt ook de nadruk op de loonkosten: “In 2023 zal de loonhandicap in België een indrukwekkend gemiddelde van 29,1 procent bedragen in vergelijking met de buurlanden. Dit betekent dat elk gewerkt uur gemiddeld bijna 30 procent duurder is dan in de buurlanden.”
De cijfers: Belgen winkelen in het buitenland.
- Volgens een recente rondvraag van GfK, een bedrijf gespecialiseerd in consumentenonderzoek, doen 1,6 miljoen van de 5,1 miljoen huishoudens in België wel eens boodschappen in het buitenland.
- Volgens Fevia gaven de Belgen in 2022 543 miljoen euro uit in buitenlandse supermarkten. Dit totaal is dit jaar al overschreden, alleen al in de eerste 3 kwartalen, met 566 miljoen euro aan uitgaven.
- 2023 wordt een recordjaar: Fevia schat dat er tegen het einde van het jaar 700 miljoen euro zal worden uitgegeven in buitenlandse supermarkten.
- Ondertussen was de voedselinflatie, die begin 2023 20 procent bedroeg, in november nog steeds 10 procent. Het cijfer daalt, maar te langzaam, volgens Testaankoop.
Context: Ook het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil komaf maken met de automatische loonindexering.
- Gisteren formuleerde het VBO zijn “10 aanbevelingen” voor “een sterker België”. De maatregelen omvatten, zoals altijd, “de afschaffing van de automatische loonindexering”. Dit systeem, dat vrijwel uniek is in de wereld, zorgt ervoor dat de lonen de evolutie van de consumentenprijzen volgen.
- Op basis van berekeningen van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven schat het VBO dat onze loonhandicap de 15 procent nadert, terwijl die vóór de inflatiegolf die tot indexering leidde, tot bijna 8 procent was gedaald.

Bron: VBO
- De socialisten geloven dat de automatische loonindexering een maatregel is om de koopkracht te beschermen. En dat deze maatregel heeft geholpen om de consumptie op peil te houden, met een groei van 1,5 procent in 2023, een van de sterkste in Europa.
- De socialisten, in het bijzonder Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, benadrukken ook dat deze indexering niet heeft geleid tot een loon-prijsspiraal, aangezien ons land de laagste inflatie van Europa heeft.
- De vraag is of ons land in staat zal zijn om een terugslag te voorkomen. Groei die kunstmatig is aangewakkerd door stijgende lonen zou de toekomstige groei kunnen schaden, terwijl de inflatie volgend jaar naar verwachting zal stijgen tot 4 procent, wat onvermijdelijk zal leiden tot verdere indexering.
Vooruit en PS
De reacties: Het is een “neen” voor de socialisten.
- De nieuwe voorzitster van Vooruit, Melissa Depraetere, reageerde gisteren scherp op het persbericht van het VBO: “Daar komen ze weer (zucht). Indexatie is de beste manier om de koopkracht van de mensen te beschermen. Wij socialisten hebben het ingevoerd en wij socialisten zijn de enigen die het zullen blijven verdedigen. Vooruit vecht voor koopkracht.”
- Aan de kant van de PS was het Karine Lalieux, minister van Pensioenen, die naar voren trad met een kort antwoord: “Nee. In alle talen! In elke taal! Op LN24 zei ze dat het “liedje” van het VBO elke keer hetzelfde was: “Alles is te duur als het om werknemers gaat, maar als het om bedrijfswinsten gaat, praten we er natuurlijk niet over. Lalieux voegde eraan toe dat wanneer we “de winsten van grote bedrijven zien, het VBO op een andere manier zou kunnen werken”.
- Het valt nog af te wachten wat kmo’s, die 90 procent van de Belgische economie uitmaken, ervan vinden.
(ns/evb)