Vaticaan gebruikt ‘donaties voor de armen’ om verlies te verkleinen

Slechts 10 procent van alle donaties zou effectief naar de strijd tegen armoede gaan. Dat schrijft de krant The Wall Street Journal.

De rest van de 55 miljoen dollar aan fondsen voor het zogenaamde Peter’s Pence-fonds wordt gebruikt om de cijfers op te vijzelen en het verlies van de kerkelijke instelling te verminderen. Peter’s Pence is een jaarlijkse geldophaling bij rooms-katholieken in juni.

Enkele katholieke leiders klagen in de krant dat dit ‘de geloofwaardigheid van het financieel management onder paus Franciscus ondermijnt’ en dat het ‘gelovigen misleidt over wat er met hun geld gebeurt’. Al zeggen de statuten van het Vaticaan dat de paus het geld van Peter’s Pence kan gebruiken voor alles wat het Vaticaan ten goede komt.

‘De donaties worden gebruikt om de verspreiding van het woord van God materieel te ondersteunen en tegelijk de armen te helpen waar mogelijk’, staat op de website van het fonds.

Verlies verdubbeld

De cash van het Vaticaan is volgens bronnen sinds het aantreden van paus Franciscus in 2013 gedaald van meer dan 775 miljoen naar 665 miljoen dollar. Het verlies verdubbelde in 2018 naar meer dan 76 miljoen dollar op een budget van 300 miljoen.

Vorige maand zette Franciscus nog zijn financiële topman aan de deur door een schandaal over investeringen in Londens vastgoed. Eerder werd ook al melding gemaakt van Vaticaan-geld in belastingparadijzen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20