China wordt naar verluidt overspoeld met lege flats, onverkoopbaar, nooit voltooid of overgenomen door een ontwikkelaar die zijn tijd afwacht. Door de economische onzekere tijden staan de Chinezen niet te springen om een eigen woonst te kopen.
Een vastgoedzeepbel die op barsten staat: in China zijn er meer lege flats dan inwoners

Waarom is dit belangrijk?
De Chinese vastgoedsector staat er heel slecht voor, met kelderende aandelen op de beurs, schulden die ontwikkelaars niet meer kunnen terugbetalen en zelfs arrestaties in raden van bestuur.Genoeg om twee keer zoveel Chinezen te huisvesten
Volgens He Keng, voormalige vicevoorzitter van het Nationaal Bureau voor de Statistiek, zijn er in China meer leegstaande woningen dan inwoners. Dat is toch een opvallende vaststelling voor een land dat maar liefst 1,4 miljard inwoners telt.
“Hoeveel leegstaande woningen zijn er nu? Elke expert geeft een ander getal, de meest extreme denkt dat het huidige aantal leegstaande huizen genoeg is om 3 miljard mensen te huisvesten. Deze schatting is misschien een beetje overdreven, maar het zullen er waarschijnlijk meer zijn dan 1,4 miljard.”
He Keng, tijdens een forum in de stad Dongguan, volgens een video gepubliceerd door het officiële persmedium China News Service.
Een gigantische vastgoedsector
Dit is zeer ongebruikelijke kritiek van een voormalig hoofd van een grote overheidsinstelling. En het contrasteert met officiële verklaringen dat de Chinese economie nog steeds “veerkrachtig” is.
- “Allerlei opmerkingen die de ineenstorting van de Chinese economie voorspellen duiken van tijd tot tijd op, maar wat is ingestort is dergelijke retoriek, niet de Chinese economie”, zei een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Het Nationaal Bureau voor de Statistiek is ook steeds terughoudender om aan te geven dat het slecht gaat met China. Het heeft bijvoorbeeld beslist om geen werkgelegenheidscijfers meer te publiceren, na verschillende maanden van slechte resultaten. De laatste cijfers over leegstand dateren van vorige maand: de totale oppervlakte van onverkochte woningen bedroeg 648 miljoen vierkante meter.
- Volgens berekeningen van Reuters komt dit overeen met 7,2 miljoen woningen. Het persagentschap baseerde zich daarbij op de grootte van een gemiddelde Chinese woning, zijnde 90 vierkante meter. Dat omvat echter alleen voltooide woningen. Veel flats zijn gefinancierd, maar nooit afgewerkt. En vele andere staan leeg, in de handen van gigantische projectontwikkelaars die ze in 2016 massaal hebben opgekocht. Het leeuwendeel van die ongebruikte ruimte zou in handen zijn van die ontwikkelaars, meldt CNN.
Geschenk bij de aankoop van een flat
In China is het vertrouwen in de vastgoedsector echt ingestort. En de dreigende economische malaise moedigt mensen niet aan om een appartement te kopen, om nog maar te zwijgen van de werkloosheid die veel jongeren treft. Zonder vraag is de sector des te kwetsbaarder.
- Makelaars concurreren nu met elkaar om iets te verkopen: ze bieden goudstaven, auto’s, smartphones en andere incentives aan, zo leerden we in juni, voordat een nieuwe golf van wanbetalingen de sector trof.
- Uit een onderzoek onder 40 steden blijkt dat de verkoop van nieuwe woningen in mei met 22 procent is gedaald ten opzichte van het gemiddelde van voor de pandemie. In sommige gevallen werd er zelfs een afname met 42 procent opgetekend.
(nd)