Vastgoed terug in de kijker?

De vastgoedmarkt staat voor een keerpunt. Terwijl de vastgoedprijzen al stijgen, voorspellen experts dat de markt binnenkort te maken krijgt met een explosie van de prijzen, gedreven door schaarste en nieuwe ESG-eisen. Zowel op de residentiële als commerciële markt zijn de gevolgen voelbaar.

De vastgoedmarkt staat voor grote veranderingen, vooral als het gaat om de beschikbaarheid van panden die voldoen aan de nieuwe ESG-eisen (Environmental, Social, Governance). Momenteel voldoet slechts een klein percentage van het bestaande vastgoed aan deze strenge eisen. Dit zorgt ervoor dat, wanneer de vraag naar vastgoed weer aantrekt, de weinige nieuwe projecten snel zullen worden verkocht, met een exponentiële stijging van de prijzen als gevolg.

Daling rente en ESG-eisen

De verwachte daling van de rente kan deze beweging verder aanwakkeren. Bovendien stijgen de huurprijzen nu al fors, met name in Nederland, waar huurders strijden voor beschikbare woningen. In sommige gevallen zijn er vijf kandidaten voor één appartement.

Het naleven van de klimaatvoorwaarden zorgt voor een tweedeling op de vastgoedmarkt. De verwachting is dat de prijzen voor vastgoed dat aan deze voorwaarden voldoet, met 16 tot 20 procent zullen stijgen zodra de schaarste echt voelbaar wordt. Oudere gebouwen, zelfs na restauratie, bieden slechts tijdelijk een oplossing en worden niet langer als goede investeringen gezien.

Residentieel vastgoed: hogere huurprijzen en stijgende vraag

In de residentiële vastgoedsector worden investeerders aangetrokken door de hogere huurprijzen, die op hun beurt zorgen voor een aantrekkelijk rendement. Maar de keerzijde is duidelijk: de aankoopprijzen zullen naar verwachting exponentieel stijgen, wat de huurprijzen nog verder zal opdrijven.

Het probleem is dat er weinig nieuwe projecten zijn. Projectontwikkelaars zetten nauwelijks nieuwe projecten op, mede door stijgende bouwkosten en een tekort aan arbeidskrachten. Veel bouwvakkers uit het buitenland keren terug naar huis of kiezen voor werk in Duitsland, wat een verdere krapte op de arbeidsmarkt veroorzaakt. Dit zal niet alleen de prijzen verhogen, maar ook de timing van nieuwe projecten bemoeilijken.

Commercieel vastgoed: De impact van de renteknip

De commerciële vastgoedsector wordt eveneens geconfronteerd met de uitdagingen van schaarste en ESG-eisen. Hier spelen de renteknip en de ESG-voorwaarden een cruciale rol. Enkel nieuwe gebouwen die voldoen aan de ‘Paris proof 2025’-normen zullen op de lange termijn in aanmerking komen voor grote bedrijven. De verwachting is dat midden volgend jaar een significante yieldcompressie zal optreden, wat de markt drastisch kan veranderen.

De schaarste aan kantoorgebouwen kan daarbij nog wel eens het grootst worden, aangezien er momenteel nauwelijks nieuwe projecten in aanbouw zijn.

Vastgoedbouwproject
Borko Manigoda via Pixabay
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.