Beursuitbater S&P waarschuwt dat de Chinese verkoop van vastgoed dit jaar met maar liefst 30 procent kan slinken. Dat is twee keer zo erg als de vorige voorspelling en zou een grotere daling dan in 2008, toen de verkoop met 20 procent kromp.
De nakende Chinese vastgoedcrisis dreigt een nieuw, somber stadium te bereiken. Een groeiend aantal Chinezen zou hun hypotheek immers niet meer willen betalen, totdat de honderden onafgewerkte projecten waarin zij hebben geïnvesteerd, eindelijk worden afgemaakt. Het zou gaan om een totaalbedrag van maar liefst 974 miljard renminbi (142 miljard euro), ofwel 2,5 procent van alle hypothecaire leningen in China.
De meeste woningen in China worden verkocht voordat ze klaar zijn, wat meteen een belangrijke bron van contanten is voor projectontwikkelaars. Veel ontwikkelaars, waaronder de beruchte vastgoedtitaan Evergrande, zijn de voorbije jaren echter in de financiële problemen geraakt, nadat Peking hard optrad tegen hun grote afhankelijkheid van schulden om te blijven groeien.
Nu dreigt de hypothecaire crisis het vertrouwen in de markt volledig op te blazen. Doordat kopers weigeren te betalen, zullen ontwikkelaars die nu al in de penarie zitten mogelijk nog dieper in de financiële put geraken. Volgens Esther Liu, directeur bij S&P Global Ratings, de kredietbeoordelaar van het bedrijf, zou de malaise zich zelfs kunnen verspreiden naar gezondere bedrijven “als de situatie niet onder controle raakt”. Dat vertelde Liu in een interview aan CNBC.
Overheid ondersteunt prijzen
De Chinese overheid wil er alles aan doen om rampscenario te voorkomen. Zij moedigen banken aan om ontwikkelaars te steunen, zodat woningen alsnog afraken. “Huizen zijn er om in te leven, niet om op te speculeren”, is een zin die immers al meer dan eens door president Xi Jinping werd geuit.
Maar volgens Liu zou het best kunnen dat die overheidssteun niet genoeg is om de situatie onder controle te krijgen. “De situatie is de foute richting aan het opgaan”, klinkt het.
Geen systemische financiële crisis in de maak
Hoewel de omstandigheden op de Chinese vastgoedmarkt er momenteel niet bepaald rooskleurig uitzien, benadrukken analisten van S&P dat de hypotheekstakingen er echter niet voor zullen zorgen dat een systemische financiële crisis om de hoek loert.
Door de overheidssteun zou de prijs van vastgoed immers niet volledig kelderen. Volgens de projecties van S&P zouden die dit jaar ‘slechts’ met zo’n 6 tot 7 procent kunnen zakken, waarna de markt zich volgend jaar zou stabiliseren.
En zelfs die daling zou niet de volledige Chinese economie beïnvloeden, hoewel zo’n 25 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het land “direct of indirect” gekoppeld is aan vastgoed, aldus de S&P. Liu zegt dat slechts “een deel” van die 25 procent zich in de gevarenzone bevindt.
(lb)