De prijs van varkensvlees schoot sinds maart met 28 procent omhoog in China. De overheid maakt zich zorgen over hamstergedrag van producenten. De prijs van het vlees is namelijk belangrijk voor de economische groei van China.
Dat varkensvlees populair is bij Chinezen is nogal een understatement. Elk jaar eten de 1,4 miljard Chinezen samen zeker 54 miljoen ton varkensvlees. Dat is meer dan het dubbele van de gehele EU en ruim zes keer wat de Amerikanen verzetten. Die hoeveelheid vlees is ruwweg gelijk aan 5.400 Eiffeltorens, die zo’n 10.000 ton weegt.
Maar varkensvlees is ook een belangrijke economische indicator van China. Wanneer de vraag naar varkensvlees een plafond bereikt of terugvalt, heeft dat telkens serieuze gevolgen voor de groei van de Chinese economie. In 2020 nam de prijs van varkensvlees bijvoorbeeld een forse duik met 12,5 procent en daalde de inflatie van de index voor de Chinese consumentenprijzen stevig, wat de economische groei stevig belemmerde.
Sinds maart is de prijs van varkensvlees ditmaal fors gestegen, met maar liefst zo’n 28 procent. Dit houdt dan weer het risico in dat de vraag naar vlees te snel afneemt of dat er een inflatie van de consumentenprijzen dreigt, aangezien varkensvlees de belangrijkste variabele is binnen die index. Dergelijke zaken kunnen een snel herstel van de door COVID geplaagde Chinese economie voorkomen. Peking is nerveus en grijpt in.
Bestraffen van informatie over stijgende prijzen
De autoriteiten kwamen tot de conclusie dat er hamstergedrag heerst onder varkensboeren, die de voorraad willen beperken om de prijzen verder de hoogte in te jagen. De National Development and Reform Commission (NDRC), China’s belangrijkste economische planbureau, zal daarom onmiddellijk maatregelen nemen om de prijzen onder controle te krijgen.
Zo zal de NDRC vertegenwoordigers van varkensvleesproducenten en slachthuizen ontmoeten om de reserven aan vlees te bekijken. Ondertussen kondigt de NDRC aan dat het zal samenwerken met andere overheidsorganisaties om “illegale activiteiten en het verspreiden van informatie over stijgende prijzen” te bestraffen.
Vermoedelijk zal de NDRC aan varkensboeren en slagers vragen om de beschikbare voorraad op normale niveaus te houden en varkensvlees niet te hamsteren. Wie dat toch doet, zal wellicht aangepakt worden door de autoriteiten.
Voedselprotectionisme
Peking meent dat de capaciteit van varkens op peil is en de krimpende vraag van vlees geen enkele rationele reden heeft.
Het is voor de Chinese overheid bijzonder belangrijk om dit probleem snel onder controle te krijgen. China houdt al jarenlang een centrale voorraad van varkensvlees aan om te gebruiken in noodgevallen. Ook rijst, maïs en andere vormen van voedsel worden massaal gehamsterd door de overheid sinds de invasie van Oekraïne.
Peking wil zijn centrale voorraden liefst zo lang mogelijk behouden; een deel van zijn plan om minder afhankelijk te worden van de rest van het Westen. De schommelende varkensprijzen bedwingen, is dus een absolute topprioriteit.
(as)