De eilandstaat Vanuatu, gelegen in de Stille Oceaan, wil dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag zich uitspreekt over de rechten van zijn huidige en toekomstige inwoners om tegen de klimaatverandering te worden beschermd. Dat heeft Bob Loughman, de premier van Vanuatu, gezegd tijdens een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Loughman riep de internationale gemeenschap op de inspanningen om de klimaatcrisis aan te pakken dringend aan te scherpen. Hij waarschuwde daarbij dat de effecten van de opwarming van de planeet in toenemende mate aan de controle van individuele nationale regeringen ontsnappen.
De eilandengroep van Vanuatu herbergt bijna 250.000 inwoners, verspreid over meer dan tachtig eilanden.
Mondiale problemen
“De grootste bedreigingen voor Vanuatu en andere kleine eilandstaten zijn van mondiale aard”, voerde Loughman aan, verwijzend naar de klimaatverandering, het beheer van de oceanen en de uitbraak van de wereldwijde coronacrisis. “Daarom moeten ook onze oplossingen een mondiaal karakter hebben.”
Vanuatu heeft aangekondigd van plan te zijn om het Internationaal Gerechtshof een advies te vragen over de rechten van de huidige en toekomstige generaties om tegen de gevolgen van de klimaatverandering te worden afgeschermd.
“De rol van het Internationaal Gerechtshof is om – in overeenstemming met het internationaal recht – juridische geschillen die door staten worden voorgelegd, te beslechten en om advies te geven over juridische kwesties”, benadrukte de eilandenstaat.
“Onze planeet lijdt en we moeten opnieuw in beweging komen, gemeenschappen herstellen en de krachten bundelen om de planeet te redden, economieën herop te bouwen en de hoop te restaureren”, zei Loughman. “We moeten de inspanningen bundelen om de wereldwijde uitdagingen aan te pakken en ervoor te zorgen dat niemand achterblijft.”
Orkanen
Vanuatu is de voorbije jaren herhaaldelijk door verwoestende stormen geteisterd. In het midden van het voorbije decennium werden de eilanden bijzonder zwaar geraakt door de cycloon Pam, die onder meer in Port Villa, de hoofdstad van Vanuatu, 90 procent van alle woningen beschadigde.
De economie had zich net van die klap enigszins hersteld toen in april vorig jaar, in de beginperiode van de coronacrisis, de orkaan Harold toesloeg. Door de pandemie viel bovendien ook het toerisme, de belangrijkste bron van inkomsten op Vanuatu, compleet stil.
De milieugroep ‘Pacific Islands Students Fighting Climate Change’ reageerde met tevredenheid op de oproep van Loughman en noemde het initiatief een belangrijke mijlpaal in de internationale strijd tegen de klimaatverandering.
(lb)