Vandenbroucke wil coronavaccin in de apotheek mogelijk maken

Kunnen we binnenkort voor een coronavaccin langs bij de apotheek om de hoek? Als het van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) afhangt alleszins wel. Daarom werkt hij momenteel aan een wetsontwerp dat vaccinatie bij de apotheek mogelijk moet maken. Dat liet de minister weten op Radio 2.

Coronaprik in de apotheek

“Ik wil de wet wijzigen zodat een apotheker op vraag van de klant een Covid-19-vaccin kan toedienen. Dan hoeft die persoon niet naar de huisarts voor een voorschrift”, dat liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten deze ochtend op Radio 2.

“We hebben ervoor gezorgd dat een apotheker een test kan afnemen en het resultaat kan ingeven in het computersysteem. Ik denk dat mensen die nog niet gevaccineerd zijn en zich wel willen laten vaccineren, dat dat in de komende periode bij de apotheek moeten kunnen.” Daarmee wil de minister de vaccinatiecijfers verder opkrikken en de werkdruk van de huisartsen verminderen.

Niet meer langs de huisarts voor coronatest

Deze ochtend was de minister te gast op het Radio 2-programma De Inspecteur, daar sprak hij over het tekort aan huisartsen. Tijdens het gesprek liet Vandenbroucke weten dat hij gewonnen is voor het idee om de vaccinatie tegen het coronavirus te laten gebeuren bij de apotheken. Ook bekijkt hij de mogelijkheden om de teststrategie aan te passen. Op die manier zou de werkdruk van de huisartsen naar omlaag moeten.

“Nu is het zo dat men bij symptomen langs een huisarts moet passeren, ik hoop dat binnen de tien dagen aan te passen zodat mensen met lichte symptomen rechtstreeks naar een testcentrum kunnen gaan”, zegt Vandenbroucke. “Dat zal op korte termijn voor een beetje opluchting zorgen bij de huisartsen.”

Aanpassing huisartsenquota op komst

Om het tekort aan huisartsen in Vlaanderen op te lossen liet Vandenbroucke alvast weten dat de federale regering het advies gaf aan de Vlaamse regering om de huisartsenquota te verruimen. Op die manier wil hij het schip keren en de tekorten oplossen. De Vlaamse regering zou volgens Vandenbroucke zelf positief staan tegenover dit voorstel.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20