Vanaf zaterdag zijn mondmaskers verplicht in alle winkels

Vanaf komende zaterdag is het verplicht om een mondmasker te dragen in alle winkels, bioscopen, theater- en concertzalen, gebedshuizen, musea en bibliotheken. Dat laat het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) weten.

Vorige week lanceerden de virologen al eens een pleidooi om mondmaskers verplicht te maken in supermarkten. Maar omdat de expertengroep GEES – met daarin ook mensen die het economisch belang bekijken – geen advies in consensus kon voorleggen, volgde de politiek niet. Omdat de Hoge Gezondheidsraad donderdag kwam aandraven met een aanbeveling tot mondmaskerplicht, zou de Nationale Veiligheidsraad zich volgende week opnieuw buigen over een eventuele verplichting.

Maar intussen is het Overlegcomité, met daarin de federale regering en de deelstaten, samengekomen met de expertengroep GEES. ‘De experts hebben een nieuw verslag voorgelegd waarin zij aanbevelen om de verplichting tot het dragen van een mondmasker uit te breiden’, klinkt het. Daarom is het nu voor iedereen boven de 12 jaar verplicht om een mondkapje te dragen in winkels, winkelcentra, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken.

Het kabinet-Wilmès vult nog aan dat ‘deze lijst na verloop van tijd aangepast kan worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie in ons land’. Tot nu was het enkel verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en bij het uitoefenen van een contactberoep, zoals dat van kapper. Wie het verbod niet naleeft, kan een boete van 250 euro krijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20