Vakbonden vrezen sluitingen en ontslagen bij Blokker

Dinsdagvoormiddag staat op het hoofdkantoor van winkelketen Blokker in Lier een bijzondere ondernemingsraad gepland. Waarschijnlijk komt het tot nieuwe sluitingen en ontslagen, vrezen de vakbonden.

Op een vorige ondernemingsraad van Blokker België kregen de vakbonden te horen dat amper 8 van de 123 winkels in België effectief winstgevend zijn. De Belgische winkelketen maakt al sinds 2014 verlies en de omzet is al jarenlang op de terugweg. In 2019 bedroeg die 60 miljoen euro, wat een halvering tegenover 2011 betekent.

Er wordt dan ook gevreesd voor een nieuwe ronde sluitingen en ontslagen. Het is onduidelijk of die van dezelfde grootorde als de afslanking in 2017 zal zijn. Toen sloten 63 winkels de deuren en verloren 230 medewerkers hun baan. Blokker wilde nadien het tij keren met verschillende testwinkels en andere winkelconcepten.

Concurrentie van Action

‘Maar de vorige ingrepen die de directie doorvoerde, bleken niet te helpen’, zegt secretaris Marc Jacobs van ACV Puls. Vooral de verouderde winkels en de late reactie op de opkomst van online verkoop deden Blokker pijn. Verder is er nog de concurrentie van prijsklopper Action.

In het slechtste geval voorziet de vakbond BBTK een scenario waarbij Blokker zich volledig terugtrekt uit België. ACV is minder pessimistisch en haalt de belofte van de directie aan ‘om hoe dan ook in Nederland én België te blijven’.

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20