Vakbond maakt nu ook zijn entree bij Apple

Vijfenzestig van de 110 werknemers van de Apple-winkel in het Amerikaanse Towson (Maryland) hebben zich zaterdag uitgesproken voor aansluiting bij een vakbond. Het gaat om een absolute première bij de Amerikaanse techreus. 33 tegen. Ze eisen medezeggenschap over lonen, werktijden en veiligheidsmaatregelen.

Ze worden dus de eerste winkelmedewerkers bij Apple die erin slagen zich te organiseren door aan te sluiten bij de ‘International Association of Machinists and Aerospace Workers’.

De overwinning maakt deel uit van een bredere golf van activisme op de werkplek. Die is ontstaan in de nasleep van de COVID-19 pandemie. De Amerikaanse arbeidsmarkt is de laatste twee jaar opgeschoven in het voordeel van de arbeiders. Er zijn nu ruwweg twee keer zoveel vacatures als er werklozen zijn. Waardoor werkgevers steeds meer concessies moeten doen om mensen te rekruteren.

Het aantal werknemers dat ontslagen wordt, bereikte onlangs een dieptepunt. En het aantal werknemers dat ontslag neemt, meestal omdat ze betere kansen hebben gevonden, bereikt recordhoogten. Werknemers die ontevreden zijn over hun job eisen betere arbeidsvoorwaarden, onder meer door aan te sluiten bij vakbonden. Ook Amazon en Starbucks krijgen met gelijkaardige fenomenen te maken.

Nog maar een maand geleden trokken Apple werknemers in Atlanta die wilden aansluiten bij een vakbond hun petitie in. De reden die ze daarvoor opgaven was intimidatie door het management. De personeelsmanager van Apple, Deirdre O’Brien, probeerde waarschijnlijk hetzelfde toen ze in mei de winkel in Towson bezocht – maar tevergeefs.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20