Unizo: “België moet met EU-voorzitterschap rompslomp voor kmo’s verminderen”

Volgend jaar neemt België het EU-voorzitterschap over van Spanje. Volgens Unizo biedt dat kansen: ons land moet de belangen van kmo’s beter verdedigen. Thomas Picard, verantwoordelijke voor de Europese en internationale werking bij ondernemersorganisatie Unizo, hekelt vooral de vele rapportageverplichtingen.


Beluister hier het volledige interview met Thomas Picard:


  • Picard legt uit: “Vooral het tweede deel van het EU-voorzitterschap geeft België de gelegenheid om een aantal prioriteiten naar voor te schuiven voor de volgende Europese Commissie. We hopen dat België het verschil zal maken.”
  • “Veel van de Belgische bedrijven zijn kmo’s. Een aantal richtlijnen en wetten vanuit Europa hebben een zeer zware administratieve last op op veel bedrijven gelegd. We hopen dat die kmo-invloed en -perspectief en de aandacht voor de kmo in het algemeen doorgeduwd zal worden door België in de verschillende dossiers die de volgende Europese Commissie op haar bord zal hebben.”
  • “De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, beloofde in haar laatste State of the Union om de rapporteringsverplichtingen voor bedrijven met 25 procent naar beneden te halen. Heel concreet is dat niet, maar onze bedrijven zitten daar wel op te wachten.”

90 richtlijnen

  • “Er wordt rapportage aan bedrijven gevraagd. Onze bedrijven hebben tijd nodig, eerst en vooral om te voldoen aan die nieuwe wetgeving die op hun afkomt. Maar ook de tijd die het vraagt om te voldoen, heeft een impact op de bedrijfsvoering. Er is minder tijd om met andere dingen bezig te zijn.”
  • Picard spreekt van een negentigtal richtlijnen die bedrijven verplichten om allerhande zaken te rapporteren. Hij pleit voor een overgangsperiode: “Unizo hoopt op een soort van implementatietijd en een monitoring. Welke wetgeving is er, is die haalbaar voor veel bedrijven en kunnen we die rapportering naar beneden halen op een aantal domeinen?”.

Een neutrale voorzitter

  • “De rol van het voorzitterschap mag ook niet overschat worden”, geeft Picard aan. “De rol is als een soort van broker. Je moet een neutrale voorzitter zijn die op zoek gaat naar consensus.”
  • “Maar dit is iets wat al aangekondigd is door de vorige Europese Commissie, waar al min of meer een consensus over is. Dus we hopen dat België daar wel kan op duwen, dat er concrete stappen worden ondernomen.”
  • “Heel concreet zou er een actieplan gemaakt kunnen worden voor een aantal richtlijnen, die Unizo samen met andere ondernemersorganisaties in Europa ook gewoon heeft liggen. We staan open voor een gesprek daarover, om met de bevoegde instanties in dialoog te gaan.”
  • “Het competitiviteitsaspect leeft bij onze bedrijven. Niet alleen intern, maar ook hoe competitief Europa is ten opzichte van de rest van de wereld. Onze politiek beseft ook hoe belangrijk dat is, niet in het minst onze eerste minister. België kan wijzen op het naar beneden halen van de competitiviteitsreflex en rapporteringsverplichtingen”, besluit Picard.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.