United Airlines sluit miljardendeal om vliegende taxi’s te ontwikkelen

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines is van plan 200 vliegende elektrische taxi’s aan te kopen die passagiers binnen vijf jaar naar de luchthaven moeten vliegen. 

United Airlines investeert 1.1 miljard dollar (907 miljoen euro) in het in Californië gevestigde Archer Aviation en is daarmee een van de eerste grote luchtvaartmaatschappijen die zich toelegt op vliegende taxi’s. 

De zesmotorige eVTOL (electric vehicle take-off and landing) van Archer, die later dit jaar officieel gepresenteerd wordt, biedt ruimte aan vier passagiers en vliegt volledig elektrisch. United Airlines steunt het project met expertise en wil op termijn samen met de regionale luchtvaartmaatschappij Mesa Airlines 200 exemplaren afnemen.

Volgens Archer Aviation is het vliegtuig geschikt voor afstanden tot 95 kilometer en haalt het een snelheid van zo’n 240 kilometer per uur. Het vliegtuig kan verticaal opstijgen en landen, en kan de uitstoot van koolstofdioxide door passagiers die naar de luchthaven reizen bijna halveren.

Beursintroductie

‘United zal de opwarming van de aarde bestrijden onder meer door het omarmen van opkomende technologieën die het luchtvervoer koolstofvrij maken. Door samen te werken met Archer laat United de luchtvaartindustrie zien dat het nu tijd is om te kiezen voor schonere, efficiëntere vormen van transport’, zegt CEO Scott Kirby. ‘Archer’s eVTOL (…) heeft het potentieel om de manier waarop mensen tussen grote steden reizen wereldwijd te veranderen.’

Op de dag van de deal maakte Archer Aviation ook bekend dat het dit jaar voor zijn beursintroductie naar de New York Stock Exchange (NYSE) trekt. Andere investeerders in de start-up zijn onder meer autofabrikant Stellantis, de nieuwe groep bestaande uit het Franse PSA en Fiat-Chrysler.

Vliegende taxi’s

Vorige maand onthulde ook de Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) op de technologiebeurs CES een prototype van een vliegende Cadillac die chauffeurs in een paar minuten tijd door drukke steden moet voeren. De bedoeling is dat het zwarte, futuristisch ogende vliegtuig in de toekomst zou opstijgen van speciaal voorziene helipads op gebouwen en in omgebouwde parkeergarages.

Verder verkondigde het Britse bedrijf Vertical Aerospace dit jaar dat het binnen vier jaar vliegende taxi’s klaar zal hebben die pendelaars in het Verenigd Koninkrijk kunnen vervoeren. Het bedrijf uit Bristol onthulde een ontwerp met een 15 meter lange vleugel en acht rotoren, die een kruissnelheid van 240 kilometer per uur zou halen en in staat zou zijn om vier passagiers en een piloot te vervoeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20