Umicore schiet ruim 12 procent hoger na overnamegeruchten: ligt LG Chem uit Zuid-Korea op de loer?

Het aandeel Umicore schoot woensdagmiddag meer dan 12 procent hoger. De Belgische metaalverwerker is een belangrijke toeleverancier voor de batterijen van elektrische auto’s.

Volgens persbureau Bloomberg zoekt de Koreaanse chemiereus LG Chem naar overnamekandidaten in de batterijmarkt. Daarbij zou ook gekeken zijn naar Umicore, aldus bronnen van Bloomberg. Beide bedrijven werken al jaren samen.

Umicore zou wel nog niet formeel benaderd zijn.

Kathode

Een batterij bestaat uit een anode en een kathode – de positieve en de negatieve pool – en de bewegende elektronen tussen die twee creëren energie. Umicore maakt legeringen voor kathodes op basis van nikkel, mangaan en kobalt.

“Er zit wel degelijk logica in het kopen van Umicore en alle problemen die daarmee gepaard gaan, tegenover het bouwen van nieuwe kathodecapaciteiten”, zegt analist Charlie Bentley van beurshuis Jefferies in een eerste reactie.

Maar hij ziet ook uitdagingen. “Hoewel wij consolidatie in de sector nooit kunnen uitsluiten, zien we meerdere problemen.” Hij wijst erop dat er een premie betaald zal moeten worden voor Umicore, wat betekent dat het rendement voor LG Chem lager zal zijn dan het gemiddelde in de sector.

Ook zou LG Chem de Catalysis en Recycling activiteiten van Umicore overnemen, terwijl de tijdlijn van een overname en het uitbouwen van deze divisies zou betekenen dat het zelf opbouwen van capaciteit even succesvol kan zijn, denkt de analist.

Wel erkent hij dat LG Chem de benodigde cash heeft door de verkoop van zijn belang van 20 procent in LG Energy Solutions, wat de cashberg naar 8 miljard dollar deed stijgen eind maart 2022. De deal zou van LG Chem en Umicore tevens de grootste maker van kathodes wereldwijd maken, met een marktaandeel van 8 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20