Umicore durft voor het eerst voorzichtig positief te zijn over 2020

Umicore komt maandag onverwacht met een winstprognose voor de rest van het jaar. Volgens het bedrijf zal de winst een stuk lager uitvallen dan vorig jaar, al spreekt het nog van ‘een solide prestatie’. Het is vooral de batterijtak die het moeilijk heeft.

Het Bel 20-bedrijf dat hoogtechnologische materialen ontwikkelt voor de mobiliteitsector laat weten dat het profiteerde van de grote vraag van Chinese automakers. De auto-industrie is er sneller hersteld dan in andere regio’s, en het bedrijf levert katalysatoren aan de Chinese producenten. 

Umicore voorspelt voor het hele jaar een bedrijfswinst tussen 465 en 490 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 509 miljoen. De prognose voor 2020 gaat ervan uit dat de heropleving van de pandemie niet zal leiden tot verdere grote verstoringen van de activiteit of van de vraag.

Naast de verkoop van katalysatoren deed ook de recyclagetak het goed. Daar zal de bedrijfswinst met bijna 80 procent groeien tegenover vorig jaar.

Batterijen problematisch

Het probleemkind is de batterijafdeling. Batterijen produceren vergt veel kosten, en de hoge mate van concurrentie heeft de prijzen naar omlaag getrokken.

In het algemeen is CEO Marc Grynberg positief, zegt hij aan persagentschap Belga. ‘De langetermijntrends waarop de strategie van Umicore op het gebied van schone mobiliteit en recyclage gebaseerd is, zijn relevanter dan ooit. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Umicore na deze uitdagende tijden goed gepositioneerd en voorbereid zal zijn op toekomstige groei.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20