Ultramoderne ‘slimme’ fietsbroek verbetert prestaties

Een ‘slimme’ fietsbroek uitgerust met sensoren en elektroden die uw prestaties op de fiets verbeteren. De ultieme droom van elke (amateur)wielrenner is in vervulling gegaan. 

In tegenstelling tot koersfietsen en fietscomputers, hebben wielerbroeken de afgelopen decennia geen grote veranderingen ondergaan. Tot nu. Want de Britse start-up Inpulse komt op de proppen met een ultramoderne fietsbroek die gebruikmaakt van elektrische sensoren en artificiële intelligentie (AI) om de spieren van wielrenners te versterken terwijl ze bewegen. Ook voor joggers en sportscholen zou er volgend jaar een versie op de markt komen. 

Stroomstoten en sensoren

Het broekje werd ontwikkeld door Devon Lewis, een doctoraatstudent aan de Universiteit van Southampton, en verbetert uw fietstechniek door kleine stroomstoten te sturen naar de quadriceps en de hamstrings. 

Hoe dat in z’n werk gaat? Een reeks sensoren monitort de spieractiviteit van de fietser gedurende de hele rit. Daarna wordt de verzamelde informatie doorgestuurd naar een AI-tool in de fietsbroek, die berekent welke spieren moeten worden gestimuleerd om de prestaties van de wielrenner te verbeteren.

Lewis bedacht zijn uitvinding terwijl hij neuromusculaire verbindingen bestudeerde aan de universiteit. Dat zijn de verbindingen tussen de hersenen en de spieren waarbij chemische signalen naar de spiervezels worden gestuurd om de spier te laten samentrekken. De fietsbroek van Inpuls omzeilt deze verbinding met de hersenen door via stroomstoten zelf signalen naar de spieren te sturen. 

‘Tintelende sensatie’

‘We hebben maar een beperkt vermogen om onze spieren op natuurlijke wijze te controleren’, verklaart Lewis aan de Britse krant The Times. ‘Je kunt ze nauwkeuriger controleren, meer uit je spieren halen en ze sterker laten samentrekken, als je ze direct met elektriciteit stimuleert.’

Wie stroomstoten tijdens het fietsen niet zo aantrekkelijk vindt, hoeft zich volgens Lewis geen zorgen te maken: het hele gebeuren voelt aan als een lichte, tintelende sensatie. ‘Het is te vergelijken met de kleine kick die je krijgt bij pikant eten’, zegt hij. ‘Het voelt wat vreemd als je het voor het eerst gaat gebruiken, maar je went er snel aan.’

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.