Archeologen hebben in de antieke stad Pompeii een opmerkelijk goed bewaard skelet ontdekt. Opgravingen van de graftombe werpt ook nieuw licht op het culturele leven van de stad voordat deze in 79 na Christus door een vulkaanuitbarsting werd verwoest.
Archeologen vonden de tombe ten oosten van het oude stedelijke centrum van Pompeï, in de necropolis van Porta Sarno. Op een marmeren plaat bevestigd op de gevel is de naam de voormalige slaaf Marcus Venerius Secundio te lezen.
Grieks
Na zijn bevrijding genoot de man van een zekere sociale en economische status, zo maken de onderzoekers op uit het nogal monumentale graf en de opgeschreven herdenkingsinscriptie.
“Hij werd niet superrijk, maar hij bereikte zeker een aanzienlijk niveau van rijkdom”, zei de directeur van het Archeologisch Park van Pompeï, Gabriel Zuchtriegel.
De ontdekking was meteen ongewoon omdat de meeste volwassenen in die tijd werden gecremeerd.
Voor de eerste keer is ook het gebruik van het Grieks in het oude Pompeï aangetoond. Dat ontdekten de archeologen in de tombe van de man. Daarop staat een inscriptie die zegt dat hij tijdens zijn leven theateropvoeringen heeft helpen organiseren.
Dat er voorstellingen in het Grieks werden georganiseerd is een bewijs van het levendige en open culturele klimaat dat het oude Pompeï kenmerkte, zei Zuchtriegel, in een verklaring waarin de ontdekking werd aangekondigd.
Gemummificeerd oor
Bijzonder is ook de buitengewone staat waarin het stoffelijk overschot verkeert. Het is een van de best bewaard gebleven skeletten ooit ontdekt in de oude stad. De man zou rond de zestig jaar geweest zijn toen hij overleed en werd in een kleine cel van 1,6 op 2,4 meter ter ruste gelegd.
Door deze hermetisch afgesloten ruimte is het skelet uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Zelfs plukjes haar en delen van een gemummificeerd oor hebben de tand des tijds doorstaan.
Lees ook: