Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 27 NOV

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Uitstel verkiezingen Hongkong genadeslag voor prodemocratische beweging

Logo Business AM
Politiek

01/08/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Carrie Lam, de bestuurder van Hongkong, tijdens de aankondiging van het uitstel van de verkiezingen. - EPA-EFE/JEROME FAVRE

Carrie Lam, de lokale bestuurder van Hongkong, kondigde gisteren aan dat de geplande parlementsverkiezingen uitgesteld worden naar volgend jaar. Zelf wijst ze naar de stijging van het aantal coronabesmettingen, waarnemers zien de zet als een nekslag voor de prodemocratische beweging in de voormalige semi-autonome regio.

Op 6 september zouden Hongkongers stemmen om de samenstelling van de zogeheten Wetgevende Raad, het lokale parlement, te bepalen. Naar alle waarschijnlijkheid zou het democratische kamp een monsterscore behaald hebben, net als de bij de districtsverkiezingen in november. Dit in een afwijzing van het pro-Chinese kamp waartoe Lam behoort.

‘Laatste vrije verkiezingen’

De spanningen tussen beide partijen lopen hoog op de voorbije maanden. China heeft veel macht naar zich toe getrokken via een controversiële nationale veiligheidswet, waardoor Hongkong enkel nog een semi-autonome regio in naam is. Dat terwijl de pro-democratische protestbeweging al meer dan een jaar betoogt voor net meer onafhankelijkheid ten opzichte van Peking.

De leiders van de beweging roepen al weken dat dit ‘de laatste vrije verkiezingen’ zouden zijn, nu Peking via de Veiligheidswet zijn greep op de regio kan verstevigen. Door het uitstel heeft de Volksrepubliek alle tijd om de oppositie de kop in te drukken. De stoottroepen en de propagandamachine van Peking draaien nu al overuren.

Repressie

Afgelopen donderdag verhinderden de autoriteiten twaalf pro-democratische activisten al om zich verkiesbaar te stellen. Vrijdag zijn er volgens Chinese media arrestatiebevelen uitgevaardigd voor zes activisten die de stad zijn ontvlucht vanwege de veiligheidswet.

Het uitstel kan niet herroepen worden, aangezien Lam gebruik maakte van een speciale noodverordening uit het Britse koloniale tijdperk.
Het democratische kamp had al haar hoop gezet op de vierjaarlijkse verkiezing. Ze hoopten de woede en frustraties van de Hongkongers in het stemhokje om te zetten in verkiezingswinst. Nu is de vraag of de oppositie een andere uitlaatklep zal zoeken.

Lees ook: Hoe ziet de economische toekomst van Hongkong eruit, onder de vleugels van de Chinese draak?

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  60.383.788
 • Aantal
  doden
  1.421.216
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  564.967
 • Aantal
  doden
  16.077