Uitbouw emissievrije vloot blijkt voor meeste grote autobouwers geen evidentie

Grote autofabrikanten tonen bij de uitbouw van een emissievrije vloot slechts matige vorderingen. Dat blijkt uit een studie van de denktank InfluenceMap, gebaseerd op een analyse van de nieuwe modellen die een aantal grote autobouwers de volgende jaren op de markt willen brengen.

De onderzoekers stelden daarbij vast dat bij de onderzochte fabrikanten alleen Tesla en Mercedes-Benz op een traject zitten dat de wereld zou toelaten om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad Celsius te beperken. De grote Chinese autofabrikanten werden in deze studie niet opgenomen.

Klimaatakkoorden Parijs

“De grootste autofabrikanten ter wereld lopen achterop met de overstap naar elektrische voertuigen”, stippen de onderzoekers aan. “Tesla en Mercedes-Benz zijn tussen de twaalf grote autofabrikanten van deze wereld de enige bedrijven met een strategie die overeenkomt met de doelstellingen van de Klimaatakkoorden van Parijs.”

Autofabrikanten over de hele wereld werken koortsachtig aan de introductie van uitstootvrije wagens. “Bijna elk groot merk koestert plannen om naar elektrische wagens over te stappen”, merkt InfluenceMap op. “Tegelijkertijd proberen de meeste fabrikanten echter nog altijd hun lucratieve modellen met diesel en benzine te blijven verkopen.”

De onderzoekers merken daarbij op dat de drie grote Japanse autobouwers – Toyota, Honda en Nissan – met de overstap naar elektrische mobiliteit het minst ver zijn gevorderd. Ook het Zuid-Koreaanse concern Hyundai en de Amerikaanse groep General Motors zijn volgens het rapport duidelijk achterop geraakt.

De verschuiving naar emissievrije voertuigen wordt gezien als een cruciaal instrument of het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch terug te schroeven.

“Het International Energy Agency (IEA) berekende dat tegen het einde van dit decennium 57,5 ​​procent van de wereldwijde autoverkopen betrekking op emissievrije wagens moet hebben, indien men de opwarming van de aarde tot 1,5 graad Celsius wil kunnen beperken. Een sterkere opwarming zou echter in toenemende mate delen van de wereld onleefbaar maken.”

Versnelling

Tesla, dat uitsluitend elektrische wagens op de markt brengt, haalt in het rapport van InfluenceMap dan ook een score van 100 procent. De Duitse constructeur Mercedes-Benz zou tegen eind dit decennium 56 procent van zijn totale autoverkopen met elektrische voertuigen realiseren.

Toyota en Honda, die inzetten op een grotere verkoop van wagens met fossiele brandstoffen, zouden volgens de studie daarentegen slechts een score van respectievelijk 14 procent en 18 procent halen.

“Een snelle opschaling van de verkoop van elektrische voertuigen is nochtans van cruciaal belang om de wereldwijde doelstellingen rond de klimaatverandering te halen”, stipt Ben Youriev, programmamanager bij InfluenceMap, aan. “Nagenoeg geen enkele autofabrikant slaagt er echter in om met die ambities gelijke tred te houden.”

Opgemerkt wordt wel dat er nog steeds een kans bestaat dat een deel van de autofabrikanten zou besluiten om de overstap naar elektrische wagens te versnellen.

“Veranderingen in de regelgeving in verschillende markten, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, kunnen de fabrikanten stimuleren om sneller naar een portfolio met elektrische wagens over te stappen. “Ook de dalende kosten van de productie van emissievrije voertuigen zouden de besluitvorming kunnen beïnvloeden.”

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20