Uit de as van het ene huurlingenleger herrijst het volgende

Uit de as van het ene huurlingenleger herrijst het volgende
Een soldaat met Wagner-patch op de arm loopt voorbij een vlag met Jevgeni Prigozjin – Getty Images

De Russische paramilitaire organisatie ‘Redut’ zou heel wat huurlingen rekruteren die voordien vochten voor Wagner Group. Dat blijkt uit een update van het Britse ministerie van Defensie. Redut leeft, in tegenstelling tot Wagner, op goede voet met het Russische ministerie van Defensie.

In het nieuws: Wagner Group lijkt, in Rusland althans, een steeds minder prominente rol te gaan spelen. Enter Redut.

Het ontstaan: Over de oorsprong van Redut bestaan verschillende verhalen. Wel is zeker dat het rond 2008 ontstaan is.

  • Volgens onderzoekers van het Norwegian Defence Research Establishment, een onderzoekscentrum van het Noorse leger, ontstond Redut uit Antiterror-One!, een militair bedrijf dat op zijn beurt werd opgericht door de Spetznaz, de Russische special forces.
  • Een andere piste is dat Redut werd opgericht door veteranenorganisaties uit de verschillende Russische legertakken. Zij deden al heel wat ervaring op bij militaire en vredesmissies, en wilden hun ervaring inschakelen voor privébedrijven. Redut moest een militaire bewakingsfirma worden.
  • Volgens een derde piste ontstond Redut als bewakingsbedrijf. Het werd opgericht door Gennady Timchenko, een voormalig KGB-agent, nauwe vriend van Poetin en gasmagnaat. Timchenko zocht naar een manier om zijn gas-rijk te beschermen. Volgens een Russische legergeneraal en een huurling van Wagner richtte hij daarom Redut op, zo blijkt uit een rapport van de Commissie Buitenlandse zaken van het Britse House of Commons.

Rol invullen in Afrika

De geschiedenis: In 2022, met de Russische invasie van Oekraïne, veranderde het takenpakket van Redut drastisch.

  • Voor de oorlog stond de PMSC (Private Military and Security Company), voornamelijk in voor de bewaking van faciliteiten en konvooien. Zo schakelde Timchenko het bedrijf in om zijn gasprojecten in Syrië te verdedigen tegen terroristen en rebellen tijdens de Syrische burgeroorlog. Daarnaast hielp het ook bij de opleiding van soldaten, onder meer in Abchazië.
  • Het bedrijf was ook actief in andere landen en gebieden, zoals Irak, Libanon en Afghanistan, maar even goed in Indonesië, Somalië of landen in de Caraïbische Zee. Volgens de Washington Journal zou Redut zich ook klaarmaken om naar Afrika te trekken. Sinds de dood van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin liggen de activiteiten van de militie zo goed als stil; Redut zou die rol kunnen invullen.
  • Timchenko zou voor een groot deel instaan voor de kosten van Redut, samen met mede-oligarch Oleg Deripaska. Met hun financiële steun zou Redut een fors wapenarsenaal hebben uitgebouwd, met onder meer pantservoertuigen, tanks en drones.

Wagner-muiterij

Vandaag: In Oekraïne worden de troepen van het Russische leger vergezeld van huurlingen, onder meer van Redut. En voor de toekomst lijkt het erop dat het alleen nog maar huurlingen van Redut worden.

  • Steeds meer huurlingen die bij Wagner Group onder contract stonden, verkassen naar Redut. Dat blijkt uit een rapport van het Britse ministerie van Defensie. De Russische overheid is het kluwen aan privébedrijfjes, die elk knabbelen aan het machtsmonopolie van de staat, stilaan beu. De muiterij van Wagner Group in juni toont wat er gebeurt als één van die bedrijven te machtig wordt, of beslist het heft in eigen handen te nemen.
  • Eén voor een worden privélegers opgedoekt, of ondergebracht binnen de nieuwe structuur; Redut. Onder meer Potok, de militaire beveiligingsfirma van gasreus Gazprom, zou een contract hebben moeten tekenen met Redut. Daarin staat dat het mag opereren als Potok, maar wel onder commando van Redut. Dat bedrijf zou op dit moment zo’n 7.000 huurlingen in dienst hebben, maar voert het commando over nog heel wat meer soldaten.
  • Redut wordt sterk gecontroleerd door het Russische ministerie van Defensie. Dat zou gebeuren via de GROe, de militaire inlichtingendienst. In een gelekt contract wordt naar Redut verwezen als ‘RLSPI’. Dat is officieel een bouwbedrijf in de regio Rostov-aan-de-Don, maar wordt gebruikt als onderzoekscentrum van de GROe.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.