De Chinese aandelenmarkten zitten in woelig vaarwater. De strenge houding van de Chinese overheid tegenover onder meer tech- en onderwijsbedrijven doet beleggers op de verkoopknop drukken. De zakenbank UBS waarschuwt dat het ondanks de dalende koersen nog niet het moment is om Chinese aandelen te kopen.
UBS: “Het is nog niet het moment om te bodemvissen op de Chinese beurs”
Waarom is dit belangrijk?
Het nieuws dat de Chinese overheid zowel zijn eigen tech- als onderwijsbedrijven in het vizier neemt voor strenge regulering, jaagt buitenlandse investeerders de stuipen op het lijf. Kans bestaat dat enkele beleggers nu koopkansen zien, maar UBS waarschuwt dat de bodem nog niet is bereikt.Kelvin Tay, Regional Chief Investment Officer bij UBS, sluit niet uit dat de Chinese aandelenkoersen nog verder kunnen zakken. “Ik denk niet dat we de bodem al bereikt hebben”, zei hij woensdag in een interview met CNBC.
China neemt tech en onderwijs in het vizier
Sinds vrijdag zitten de Chinese aandelenmarkten in dalende lijn en die tendens is begin deze week nog verder versneld. De Hang Seng Index, die de Hongkongse beurs volgt, is in twee dagen gezakt met zo’n 8 procent. Door de verkoopgolf behoren de Chinese markten tot de slechtst presterende in Azië-Pacific op jaarbasis tot nu toe.
Tay zei dat veel institutionele fondsen momenteel de risico’s opnieuw evalueren omdat de Chinese regelgeving zich richt op sectoren zoals technologie en privéonderwijs. Hij legde uit dat het proces waarschijnlijk een paar weken zal duren voordat fondsen tot een definitieve beslissing komen over de vraag of ze meer aandelen op de Chinese markten moeten liquideren of accumuleren. Tay verwacht dat de fondsen gaan beslissen om aandelen te liquideren. “Het is dan ook niet het moment om aandelen te kopen”, aldus de Regional Chief Investment Officer.
Tay merkte ook op dat de strenge regelgeving in China er komt op een moment dat er elders in de wereld opportuniteiten zijn. “We zien dat verschillende economieën wereldwijd heropenen”, verduidelijkte hij. “De economische groei dit jaar staat niet ter discussie, want de VS groeit met 7 procent, de eurozone herstelt zich met 4,3 procent, wat op zijn beurt waarschijnlijk ook de Chinese economie zal meetrekken.”
Drie katalysatoren
De medewerker bij UBS denk dat drie potentiële katalysatoren een einde zouden kunnen maken aan de huidige onzekere vooruitzichten op het gebied van regelgeving in China.
“Ik denk dat de eerste indicatie deze of volgende week moet komen van de bijeenkomst van het Politbureau in juli,” zei hij, eraan toevoegend dat het evenement “nauwlettend in de gaten zal worden gehouden door beleggers” voor aanwijzingen over de regelgeving.
De volgende potentiële katalysator is een grote vertraging van de Chinese economie, een scenario dat hij als “zeer onwaarschijnlijk” omschreef. “Ironisch genoeg, als de economie vanaf nu drastisch vertraagt, zal de Chinese overheid waarschijnlijk een stap terug zetten, omdat je het je niet kunt veroorloven om dingen daadwerkelijk aan te scherpen op basis van regelgeving. In zo’n situatie kunnen ze niet het risico lopen dat de situatie verslechtert,” legde Tay uit.
De laatste katalysator is volgens Tay de meest onwaarschijnlijke: de relatie tussen China en de Verenigde Staten die verbetert. Die staat nog altijd stevig onder druk. Dat werd nogmaals duidelijk toen Wendy Sherman, de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, eerder deze week haar Chinese ambtgenoot Xie Feng ontmoette in Tianjin. “China is nog steeds boos”, zei Feng.
(lb)