Uber verliest 18 procent omzet, maar kan rekenen op sterke maaltijdleveringen

Uber is in sneltempo geëvolueerd van een taxi-app naar een maaltijdkoerier. Door de coronapandemie wordt er massaal eten besteld, maar neemt niemand meer een taxi.

De taxi-activiteiten van Uber verloren in het derde kwartaal 53 procent omzet in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, terwijl de maaltijdleveringen liefst 125 procent meer opbrachten. Uber haalt met 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro) nu zelfs meer omzet uit die laatste tak. De totale omzet ging 18 procent onderuit naar 3,1 miljard dollar.

Nu iedereen thuis werkt en zo goed als alle uithuizige vrijetijdsactiviteiten gesloten zijn, worden er massaal minder taxi’s genomen, maar verkoopt Uber wel de ene afhaalmaaltijd na de andere. De maaltijdtak draait wel nog steeds verlies, maar ook dat werd beperkt. Het ging van een verlies van 316 miljoen dollar in 2019 naar 183 miljoen nu. Dat is 42 procent minder. Uber boekte over het derde kwartaal een verlies van 625 miljoen dollar, 7 procent meer dan een jaar geleden.

Vlaanderen

CEO Dara Khosrowshahi ziet wel signalen dat ook de taxitak weer begint aan te trekken. ‘De voorbije acht maanden waren hard, maar dit kwartaal hebben we onze positie opnieuw versterkt in 11 van de 15 belangrijkste Amerikaanse markten’, klonk het donderdagavond op een conferencecall. Volgens hem volgt de aantrekking van Uber het ritme van de heropening van staten en steden.

Uber boekte de voorbije week ook een overwinning in Californië. De inwoners van de staat stemden voor een wetsvoorstel om de deeleconomie vrij te stellen van de strenge arbeidsregels daar. Dat betekent dat Uber-chauffeurs kunnen blijven voortwerken als zelfstandige, wat goed is voor de portemonnee van Uber.

Los daarvan kwam het bedrijf ook nog eens met een mededeling voor ons land. Vanaf maandag komt Uber naar Vlaanderen met zijn taxi’s. Het zal zich in eerste instantie focussen op Antwerpen, Gent en Leuven. Eten bestellen was al mogelijk in ons land.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20