Uber meldt voor het eerst in zijn geschiedenis positieve kasstroom: aandelen schieten de hoogte in

Ridesharinggigant Uber meldde tijdens de bekendmaking van de kwartaalresultaten dat het voor het eerst in zijn geschiedenis een positieve kasstroom kon optekenen. Dat is goed nieuws voor het bedrijf, dat sinds de oprichting al zo’n 26 miljard dollar heeft uitgegeven om snel op te schalen.

Uber genereerde tijdens het tweede kwartaal van 2022 een positieve kasstroom van zo’n 382 miljoen dollar. Dat is veel meer dan analisten aanvankelijk hadden voorspeld, namelijk 263,2 miljoen. De hogere cijfers zijn te verklaren door een toenemende vraag naar reizen, gekoppeld aan een heropening van veel kantoren wereldwijd na de coronapandemie.

Nadat het nieuws bekend werd gemaakt, schoten de aandelen van Uber met zo’n 15 procent omhoog tijdens de voorhandel, naar 28,41 dollar. Zelfs de cijfers van ridesharingrivaal Lyft stegen met acht procent. 

Al dertien jaar verlies

Dat de aandelenmarkt enthousiast is, is niet verbazingwekkend: Uber werd in maart 2009 opgericht en heeft in de dertien daaropvolgende jaren nog nooit een positieve kasstroom kunnen optekenen. In feite gebeurde het omgekeerde: het bedrijf gebruikte elke cent die het kon vinden om massaal uit te breiden en zo de wereldwijde taxi-industrie het vuur aan de schenen te leggen. 

Daar heeft het behoorlijk wat geld aan gespendeerd: Uber zou op dertien jaar tijd al zo’n 26 miljard dollar zijn verloren door te investeren in zijn activiteiten. Dat geld is niet alleen naar de taxi-activiteiten gegaan. Het bedrijf biedt ook een dienst voor voedselleveringen aan, Uber Eats. 

Bovendien ontwikkelt het een reeks technologieën, waaronder een volledig zelfrijdende wagen. Ook wil het zijn eigen volledig elektrische auto ontwerpen. Het bedrijf is van plan om tegen 2030 enkel nog elektrische wagens te gebruiken voor zijn taxidiensten.

Ook zou het bedrijf voor zijn bijzonder agressieve expansie behoorlijk veel geld hebben besteed om bij politici en andere autoriteitsfiguren te lobbyen. “Uber probeerde steun te verwerven bij premiers, presidenten, miljardairs, oligarchen en mediabaronnen”, schreef The Guardian in juli, nadat de zogenaamde ‘Uber files’ werden uitgelekt, een verzameling documenten waaruit “ethisch twijfelachtige praktijken” zouden blijken. 

5 miljoen

Die investeringen lijken nu de moeite waard te zijn geweest: het aantal mensen die via Uber werken, zowel als taxichauffeurs als voedselleveranciers, is met zo’n 31 procent gestegen. Er zijn nu vijf miljoen mensen die geld verdienen via de apps van Uber, een record voor het bedrijf.

Inkomsten van de voedselleverdienst stegen met 37 procent naar 2,69 miljard dollar, terwijl inkomsten van de taxidienst meer dan verdubbelden, met een stijging van 120 procent naar 3,55 miljard dollar. 

Beide segmenten overstijgen de verwachtingen van analisten, die respectievelijk 2,58 en 2,93 miljard hadden verwacht. De totale waarde van boekingen op het platform bereikten maar liefst 29,1 miljard, een stijging van 33 procent tegenover het jaar daarvoor.

(ns)

Meer