Gelekte documenten van ride sharing-app Uber tonen aan dat het bedrijf toppolitici probeerde te beïnvloeden en illegale methoden gebruikte om zijn IT-systemen te beschermen van de politie.
De Britse kwaliteitskrant The Guardian ontving een datalek van meer dan 124.000 documenten over Uber. Daarin worden de “ethisch twijfelachtige praktijken” blootgelegd die het bedrijf zou gebruikt hebben om zich te transformeren tot een van de grootste spelers in Silicon Valley.
De firma zou massaal wetten aan zijn laars gelapt hebben, de politie bespeeld hebben en geweld tegen chauffeurs uitgebuit hebben. Opmerkelijk is vooral dat Uber bijzonder behendig bleek in het lobbyen van buitenlandse overheden bij zijn agressieve expansie. “Uber probeerde steun te verwerven bij premiers, presidenten, miljardairs, oligarchen en mediabaronnen”, schrijft The Guardian.
De Britse krant deelde de gelekte gegevens met meer dan 180 journalisten binnen 40 mediabedrijven. De komende dagen zullen onder andere Le Monde, de BBC en Washington Post hun eigen onderzoek over de techgigant publiceren.
Macron in de broekzak van Uber
Het datalek zou gegevens bevatten van 2013 tot en met 2017, waaronder zo’n 83.000 mails, iMessages en WhatsApp-berichten. Daaruit blijkt dat onder andere medeoprichter Travis Kalanick een meedogenloos beleid zou gevoerd hebben om de taxi-app naar verschillende steden in de wereld te krijgen. “Geweld garandeert succes”, zou Kalanick verkondigd hebben aan zijn topmannen. Andere managers van Uber grapten dan weer dat ze “piraten” geworden waren en dat ze “gewoon fucking illegaal” zijn.
Er zouden ook berichten tussen Kalanick en Frans president Emmanuel Macron bestaan. De politicus zou Uber in het geheim geholpen hebben wanneer hij minister van Economie was. Zo zouden hij en zijn kabinet frequent rechtstreekse communicatie met Uber onderhouden hebben. Macron zou zelfs zo ver gegaan zijn voor Uber dat hij “een geheim akkoord” met zijn tegenstanders in de Franse overheid gesloten had om de ride sharing-app te helpen.
Ook Neelie Kroes, voormalig Lid van de Europese Commissie, wordt genoemd als politica die heimelijk lobbyde voor Uber.
Politici die aan de invloed van Uber konden weerstaan, zoals de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, werden dan weer met minachting behandeld door de managers. Scholz, die destijds burgemeester van Hamburg was, wou een minimumloon voor Uber-chauffeurs introduceren. “Hij is een echte komiek”, zei een Uber-opperknuppel daarover.
“Kill switch” ook gebruikt in België
Uit het datalek blijkt ook dat topmannen van Uber een zogenoemde “kill switch” zouden geïnstalleerd hebben in kantoren om te voorkomen dat politiediensten en regelgevers toegang zouden krijgen tot zijn interne computersystemen en gegevens.
De “kill switch zou aanwezig geweest zijn binnen kantoren in zes verschillende landen. The Guardian spreekt van “een geraffineerde wereldwijde operatie van het bedrijf uit Silicon Valley om wetshandhaving te dwarsbomen.”
Deze “kill switch” zou in totaal 12 keer gebruikt zijn in onder andere Frankrijk, India, Hongarije, Roemenië, Nederland maar ook in België.
(as)