Twitterconcurrent Mastodon ziet grote daling in aantal actieve gebruikers: “Het platform blijkt voor veel mensen helemaal niet op Twitter te lijken”

Het aantal actieve maandelijkse gebruikers van het sociale platform Mastodon is gedaald van 2,5 miljoen in december tot 1,4 miljoen gebruikers in februari. 

Waarom is dit belangrijk?

Nadat Elon Musk vorig jaar de nieuwe eigenaar werd van Twitter, ging een sterk groeiend aantal gebruikers haastig op zoek naar een alternatief voor de dienst. De redenen varieerden, maar veel Twitter-leden meldden dat hun beslissing te wijten was aan een persoonlijke afkeer van Musk of aan de vrees dat het platform zou veranderen in een oerwoud van desinformatie.

Onttroning van Twitter: Veel Twitteraars kwamen na hun exit destijds uit bij het sociale platform Mastodon. Eind december meldde oprichter Eugen Rochko dat Mastodon sindsdien ruim 2,5 miljoen actieve maandelijkse gebruikers heeft. Voor de overname van Twitter kende het “slechts” 300.000 actieve gebruikers.

  • Een tijd lang leek het platform Twitter te gaan onttronen, maar volgens een onderzoek van Wired heeft Mastodon zijn sterke groei niet kunnen doorzetten. Eind januari daalde het aantal actieve maandelijkse gebruikers tot 1,4 miljoen. 
  • De daling kan mogelijk worden toegeschreven aan zowel het feit dat het platform wordt verweten een ingewikkelde en onoverzichtelijke gebruikersinterface te hebben, maar ook omdat veel Mastodon-gebruikers Twitter zijn blijven gebruiken.
    • “Mastodon wordt aangedreven door een netwerk van onafhankelijke servers”, zegt techjournalist Cecily Mauran van Mashable. “Dit betekent dat het platform wordt bestuurd en gemodereerd door vrijwilligers, wat ertoe kan leiden dat Twitter-gebruikers moeilijk kunnen acclimatiseren. Het platform blijkt voor veel mensen helemaal niet op Twitter te lijken”. 
  • Onderwijl heeft Twitter-eigenaar en concurrent van Mastodon, Elon Musk, deze week kenbaar gemaakt dat zijn platform “onderweg is naar winstgevendheid”.
    • “Twitter ligt op koers om winstgevend te worden”, aldus Musk.

Tweesnijdend zwaard

Eigen hoekje van het internet: Op Mastodon kunnen gebruikers – net als bij Twitter – mensen volgen, berichten liken en retweeten, hashtags gebruiken en media delen. Echter, in tegenstelling tot Twitter, is Mastodon een netwerk waar gebruikers zich aanmelden op individuele servers, met elk een eigen thema, regels, taal en moderatiebeleid. Hierdoor hebben gemeenschappen meer vrijheid om hun eigen kleine hoekje van het internet te bouwen en te modereren.

  • Mastodons gedecentraliseerde aard is volgens critici een tweesnijdend zwaard. Omdat gemeenschappen meer vrijheid hebben in hun eigen moderatie, biedt het ook de mogelijkheid om zogenaamde echo chambers te creëren, waar kritische stemmen en afwijkende meningen monddood worden gemaakt.
Meer