Elon Musk beweert Twitter te hebben gered van een “faillissement”

Elon Musk heeft meer details vrijgegeven over de financiële gezondheid van het sociale netwerk Twitter. Het bedrijf zou namelijk op weg zijn naar winstgevendheid. In een tijd waarin veel adverteerders het schip hebben verlaten, zet Twitter in op “Premiumpakketten”, waarbij er betaald moet worden voor specifieke diensten op het platform.

In het nieuws: Verklaringen van Musk over de financiële gezondheid van Twitter.

  • “De afgelopen drie maanden waren extreem moeilijk, omdat we Twitter van een faillissement moesten redden en tegelijkertijd cruciaal werk moesten doen voor Tesla en SpaceX. Ik zou niemand deze pijn toewensen. Twitter staat nog voor uitdagingen, maar ligt nu op koers om winstgevend te worden, als we zo doorgaan”, schreef hij zondag op het netwerk zelf in reactie op een artikel van de Wall Street Journal over hem.
  • “Het aantal dagelijkse gebruikers en de totale gebruikersminuten blijven hoog”, voegde hij eraan toe.

Betalende diensten

Waar het op neerkomt: Premiumpakketten.

  • Na de aankoop van het sociale netwerk introduceerde Musk de mogelijkheid om accounts tegen betaling “gecertificeerd” te maken (gebruiker krijgen tegen betaling het iconische blauwe vinkje achter hun naam). En deze week wordt ook de toegang tot de API’s (application programming interface) van Twitter betalend gemaakt.
  • Tegelijkertijd zijn honderden bedrijven (tijdelijk of permanent) gestopt met adverteren op Twitter, deels vanwege het “free speech” beleid van Elon Musk, dat de terugkeer mogelijk maakt van accounts die zijn verbannen voor het delen van hatelijke en discriminerende inhoud (zoals neonazi’s), herinnert CNBC zich. Vóór de overname vormde reclame echter het grootste deel van de inkomsten van het netwerk. Advertenties brachten ongeveer vijf miljard dollar per jaar op.
    • In december zouden de reclame-inkomsten met 70 procent zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Uitgezoomd: Bewering van Musk valt moeilijk te controleren.

  • Twitter is niet langer beursgenoteerd en deelt geen kwartaalcijfers meer. De werkelijke financiële situatie van het bedrijf is daarom moeilijk te controleren, wat betekent dat de opmerking van Musk met kritisch oog moet worden bekeken.
  • Enerzijds heeft het platform voor het eerst een rentebetaling gedaan op de 12,5 miljard dollar schuld die het heeft, meldt nieuwsdienst Bloomberg. Anderzijds is het sociale netwerk door leveranciers en voormalig werknemers beschuldigd van het niet betalen van verschuldigde bedragen voor verrichte diensten of ontslagvergoedingen.
    • Een privéjet operator bijvoorbeeld, eist bijna 200.000 dollar aan onbetaalde rekeningen. En de eigenaar van het kantoorpand dat Twitter huurt, beweert dat hij nog steeds wacht op betalingen voor december en januari. Hij heeft onlangs een rechtszaak aangespannen voor bijna 7 miljoen dollar.
  • Het valt dus nog maar te bezien of Musk, de sterkhouder van Tesla en SpaceX, erin zal slagen Twitter uit het slop te halen en het bedrijf op weg te helpen naar winstgevendheid.

(fjc/ns)

Meer