Twitter waarschuwt dat overheden zich steeds meer bemoeien: “Wereldwijde tendens van toenemende censuur en manipulatie van informatie”

Twitter waarschuwt dat overheden zich steeds meer bemoeien: “Wereldwijde tendens van toenemende censuur en manipulatie van informatie”
Twitter heeft steeds meer te kampen met overheden die zich willen bemoeien. (Justin Sullivan/Getty Images)

Het sociale netwerk Twitter heeft donderdag de alarmklok geluid omdat overheden wereldwijd het steeds vaker vragen om content te verwijderen. Ook trachten zij de privédata van gebruikers in handen te krijgen. 

In een rapport dat het bedrijf donderdag vrijgaf, blijkt dat overheden in de tweede helft van 2021 maar liefst 60.000 keer aan Twitter hebben gevraagd om content te verwijderen of om toegang te krijgen tot data van gebruikers. Het gaat in dat laatste geval onder andere om vertrouwelijke data zoals privéberichten en de locatie van twitteraars.

Aanvragen om content te verwijderen, zijn veruit de koploper: dat werd maar liefst 47.572 keer verzocht en zou betrekking hebben tot bijna 200.000 verschillende gebruikers. Daarnaast vroegen overheden maar liefst 11.500 keer de privédata van twitteraars op. Het zou in dat laatste geval gaan om zo’n 28.700 accounts.

VS is koploper

Twitter zegt in het rapport dat het een “zorgwekkende” trend opmerkt, waarin overheden massaal verzoeken indienen om de wereldwijde persvrijheid in te perken. Het aantal aanvragen die betrekking hebben op journalisten en media, zou met maar liefst 103 procent zijn gestegen. Zowel dat laatste, als verzoeken voor data van private burgers, zou een recordaantal uitmaken sinds Twitter de cijfers begon te rapporteren. 

Trieste koploper in de kwestie zijn de Verenigde Staten (VS): maar liefst 20 procent van alle aanvragen voor informatie van gebruikers werden door de Amerikaanse overheid ingediend. Die probeerde zelfs 29 keer de identiteit van anonieme sprekers te achterhalen. Daartegen verzette Twitter zich. In twee gevallen kwam het zelfs tot een rechtszaak, waarvan Twitter al een heeft gewonnen. De andere zaak is nog in behandeling.

Ook Japan, Rusland, Zuid-Korea, Turkije en India dienen veel verzoeken in. India zou op de tweede plaats staan als het aankomt op private informatie. Intussen dient Japan het grootst aantal verzoeken in om content te verwijderen: maar liefst 23.000, ofwel de helft van het wereldwijde totaal.

“Tendens van censuur”

Rob Mahoney, directeur van de ngo Comité ter Bescherming van Journalisten, vertelde aan The Associated Press dat overheden steeds meer druk zetten op socialemediabedrijven om critici de mond te snoeren en om journalisten te censureren. 

“Deze toenemende vraag van overheden om content te verwijderen en om informatie te verkrijgen over journalisten is een deel van een wereldwijde tendens van toenemende censuur en manipulatie van informatie”, zei Mahoney. “Sociale media zijn vitaal voor verslaggevers en ze moeten meer doen om zich te verzetten tegen de pogingen van overheden om kritische stemmen het zwijgen op te leggen.”

Ook Twitter zelf deelt die mening. “We zien dat overheden steeds agressiever worden in hun pogingen om mensen te ontmaskeren, om informatie te verzamelen over eigenaars van accounts en ook legale middelen gebruiken als een manier om mensen het zwijgen op te leggen”, zei Yoel Roth, het hoofd van Twitters veiligheidsteam, op donderdag.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.