Betaalsysteem Twitter in ontwikkeling; ook betaalmogelijkheden in crypto zouden eraan komen

Twitter is begonnen met het de ontwikkeling van de software die nodig is om betalingen op het sociale netwerk in te voeren. Ook worden in de VS de wettelijke licenties hiervoor aangevraagd.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds Musk Twitter heeft gekocht, heeft het sociale netwerk veel geld verloren. Dit zou volgens media een direct gevolg zijn van het nieuwe free speech-beleid dat door de Amerikaanse techmiljardair werd uitgestippeld. Om deze verliezen goed te maken, wil Musk een peer-to-peer betalingssysteem tussen Twitter-gebruikers invoeren.

Het nieuws: Esther Crawford, een van Musks Twitter-luitenants, die Twitter Payments LLC leidt, is met een klein team begonnen met de bouw van de architectuur die nodig is om betalingen op het platform mogelijk te maken. Dat vertelden twee mensen die bekend zijn met de plannen van het bedrijf aan de Financial Times.

  • Het team van Crawford maakt vorderingen. Zo zijn de programmeurs al bezig met de kluis voor het opslaan en beschermen van de gebruikersgegevens die door het systeem worden verzameld, stellen de twee bronnen van de FT.
  • Twitter voert ook de nodige controles uit voordat het een betaaldienst lanceert. In november heeft de microblogsite zich bij het Amerikaanse ministerie van Financiën geregistreerd als betalingsverwerker, zo blijkt uit een indiening. Het bedrijf is ook begonnen met het aanvragen van enkele staatsvergunningen die het nodig heeft voor de lancering, klonk het nog.
  • De overige aanvragen zullen binnenkort worden ingediend, met de verwachting dat de Amerikaanse vergunningen binnen een jaar zullen zijn goedgekeurd, aldus een van de mensen. Daarna zal het bedrijf proberen uit te breiden om internationaal wettelijke goedkeuringen te verkrijgen, voegden de ingewijden eraan toe.
  • Musk heeft gezegd dat hij wil dat het systeem voornamelijk met fiatvaluta’s werkt, maar dat het zo wordt gebouwd dat cryptografische functies later kunnen worden toegevoegd, aldus de twee personen.

Grote kosten voor grote winsten?

De kwestie: Ook dit zal waarschijnlijk duur zijn, maar het kan ook veel opleveren.

  • Eind vorig jaar benaderde Musk investeerders in Twitter in een poging meer kapitaal aan te trekken, waarbij hij zei dat een deel van het geld zou worden gebruikt om een “aanwervingsgolf” van programmeurs te financieren om een “super app” te bouwen die betalingen zou kunnen verwerken, vertelde een investeerder die het aanbod ontving aan FT.
  • In een eerste presentatie aan investeerders over de overnamedeal in mei zei Musk dat hij wilde dat Twitter tegen 2028 ongeveer 1,3 miljard dollar aan inkomsten uit betalingen zou genereren, aldus de New York Times.
  • Naast betalingen in fiatvaluta’s zouden betalingen op Twitter ook in crypto kunnen plaatsvinden. Geen verrassend idee afkomstig van de fan van cryptomunten, vooral Dogecoin dus, die Musk nog steeds is. Dit zou de populariteit, en dus het aantal houders, van crypto verder kunnen doen toenemen.

Lang gekoesterd idee

De context: De mogelijkheid om betalingen te verrichten via de site is een belangrijk onderdeel van Musks plan om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.

  • Volgens Forbes zijn de advertentie-inkomsten van Twitter ter waarde van 5 miljard dollar per jaar ingestort sinds de centimiljardair het platform in oktober kocht voor 44 miljard dollar, waarbij marketeers problemen met de beheer van content en de moderatie aanvoeren.
  • Toch had Twitter afgelopen augustus – vóór Musks aankoop – al Twitter Payments LLC opgericht om te proberen betalingsfuncties te implementeren rond creatortips en e-commerce.
  • En Musk had afgelopen april via een Twitter-poll al eens geopperd om Doge-betalingen toe te staan.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.