Het is zo goed als zeker dat de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar de rente zal verlagen. Alleen is het ver van duidelijk wanneer dat zal gebeuren. Doordat de inflatie nog steeds meer dan 2 procent bedraagt, willen sommige bestuursleden niet te vroeg het geweer van schouder veranderen. “Het geldbeleid zal strak blijven, totdat de inflatie zakt tot onze doelstelling”, benadrukte Isabel Schnabel, directielid van de ECB, vrijdag tijdens een speech in Florence.
Twijfels binnen de ECB over wanneer de eerste renteverlaging er moet komen: “Als we te snel schakelen, zullen we uiteindelijk op economisch vlak de prijs betalen”

Waarom is dit belangrijk?
De ECB heeft in de zomer van 2022 voor de eerste keer de rente verhoogd. Sindsdien is de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de centrale bank - gestegen met 450 basispunten tot 4 procent. De markten bereiden zich nu voor op de eerste renteverlaging.Context: Een eerste verlaging deze zomer lijkt waarschijnlijk. Alleen kan de inflatie roet in het eten gooien.
- De inflatie in de eurozone bedroeg in januari 2,8 procent, tegenover 2,9 procent in december. Dat is een lichte afzwakking, maar dat cijfer lag wel hoger dan verwacht. Economen hadden een gemiddelde prijsstijging met 2,7 procent voorspeld.
- Ook de kerninflatie – zonder energie en onbewerkte voedingsmiddelen – was hoger dan verwacht. Die bedroeg 3,3 procent, tegenover de verwachte 3,2 procent. In vergelijking met december is er sprake van een lichte daling. Toen kwam de kerninflatie uit op 3,4 procent.
Moeten we langer dan verwacht wachten op de eerste renteverlaging?
In het nieuws: De inflatie ligt dus nog steeds boven de doelstelling van de ECB. Die streeft naar een geldontwaarding van 2 procent op de middellange termijn. Daarom wil onder meer Schnabel niet te snel schakelen.
- “De recente lange periode van hoge inflatie suggereert dat we, om te voorkomen dat we gedwongen worden tot een stop-and-go-beleid zoals in de jaren zeventig, voorzichtig moeten zijn en ons beleid niet voortijdig moeten aanpassen,” aldus het directielid.
- De opmerkingen van Schnabel komen daags nadat ECB-voorzitter Christine Lagarde ook al opriep om niet te snel te werk te gaan. Eerder deze week zei ze dat er momenteel te weinig signalen zijn dat de inflatie op een duurzame manier zal zakken tot 2 procent.
- Tijdens de toelichting van het jongste rentebesluit – toen de centrale bank voor de derde keer op rij de pauzeknop had ingedrukt – hintte Lagarde op een eerste verlaging tijdens de zomer.
- Met haar recente uitspraak sluit Lagarde zich aan bij de meer havikachtige leden van de ECB, waaronder Joachim Nagel, voorzitter van de Duitse centrale bank. Hij zei woensdag dat de geschiedenis ons leert dat het slechter is om het monetaire beleid te vroeg te versoepelen dan te laat. “Als we te snel schakelen, zullen we uiteindelijk op economisch vlak de prijs betalen”, klonk het.
- Toch deelt niet iedereen binnen de ECB die mening. De zogenaamde duiven vrezen dat de centrale bank te lang zal wachten om het geweer van schouder te veranderen. Zo ontsnapte de eurozone vorig jaar nipt aan een recessie. Als de centrale bank te lang een strak geldbeleid voert, zal de druk op de Europese economie verder toenemen. Francois Villeroy de Galhau, voorzitter van de Franse centrale bank, merkte onlangs tegenover L’Echo op dat “geleidelijk en pragmatisch handelen te verkiezen is boven te laat beslissen.” (cv)