Tweede beursnotering van Alibaba in Hongkong neemt goede start

De Chinese online retailgigant Alibaba ging voor een zeldzame tweede beursnotering in een onzekere financiële markt, die van Hongkong. Het blijkt een goeie gok te zijn.

Toen Alibaba’s aandelen dinsdagochtend op de beurs van Hongkong aangeboden werden, stegen ze onmiddellijk met 6,3 procent. Het meest waardevolle bedrijf van Azië haalde 12,9 miljard dollar (11,7 miljard euro) op bij een zeldzame tweede beursnotering. Alibaba ging al naar de beurs in New York in 2014. Daarbij werd een recordbedrag van 25 miljard dollar opgehaald. Alibaba breekt nu ook records met zijn tweede beursgang in Hongkong

Het gebeurt niet vaak, maar een bedrijf kan zijn aandelen op meer dan één beurs noteren. Dat heet een ‘dual listing’, iets wat heel weinig bedrijven daadwerkelijk doen. Het komt niet vaak voor dat bedrijven in verschillende regio’s even toonaangevend zijn, een vereiste aangezien de aandelenprijzen vergelijkbaar moeten zijn. Bovendien zijn er gigantische kosten aan verbonden. Wat deze tweede notering nog opmerkelijker maakt is dat Alibaba koos om zijn tweede beursgang in Hongkong te doen, waar er al zes maanden onrust heerst door protesten tegen de lokale regering, en tegen de invloed van Peking.

Het bleek een goede gok. Het is de grootste beursgang in Hongkong sinds 2010. Alibaba koesterde al een tijdje plannen voor een tweede notering in de voormalige Britse kroonkolonie. Naar verluidt was het oorspronkelijke plan om in augustus de stap te zetten. Dat liep echter spaak vanwege de hevige protesten in Hongkong, waardoor beleggers wat voorzichtiger werden.

De beursgang in Hongkong door Alibaba wordt gezien als een teken van vertrouwen in de status van de stad als financieel centrum van de regio. De notering in New York blijft wel de belangrijkste, aldus het bedrijf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20