Twee Hongkongse bedrijven zien 6,5 miljard dollar beurswaarde verdampen op een dag tijd

Twee ondernemingen uit Hong Kong zijn donderdag miljarden dollars in waarde gedaald. Het zijn de laatste in een reeks spectaculaire koersimplosies op de Hongkongse beurs.

ArtGo Holdings zag zijn beurswaarde kelderen met 5,7 miljard dollar op donderdag. Tot kort daarvoor kende de verlieslatende marmerproducent nochtans een boerenjaar op de beurs. Ondanks dat het vorig jaar een nettoverlies van 91 miljoen liet optekenen steeg zijn aandelenkoers in 2019 met maar liefst 3.800 procent.

Opgeblazen waardering

Die prestatie zorgde ervoor dat ArtGo op 7 november werd geselecteerd om toe te treden tot de gerenommeerde aandelenindex MSCI China. Die index wordt onderhouden door de Amerikaanse index-samensteller Morgan Stanley Capital International (MSCI). Investeerders jaagden het aandeel prompt de hoogte in, in een week verdubbelde het in waarde. Op donderdagochtend barste de zeepbel echter: MSCI keerde op zijn beslissing terug en het fonds werd toch niet toegelaten op de index.

‘Verdere analyse en feedback van marktspelers over de potentiële prestatie en risico’s dringen zich op’, was de boodschap.

David Webb, een investeerder en expert bedrijfsbeheer in Hong Kong, zag de bubbel aankomen en heeft zelfs de financiële regulator van het zakendistrict aangeschreven om een onderzoek te starten. ‘MSCI analyseert de reële waardering van een bedrijf te weinig’, meldt hij aan de Britse zakenkrant The Financial Times. ‘Hadden ze dat initieel wel gedaan zouden ze gemerkt hebben dat het werd verhandeld tegen 20 keer de intrinsieke waarde.’

Tweede zeepbel

Er is nog een onderneming genoteerd in Hong Kong die zijn beurswaarde donderdag zag kelderen. De aandelenkoers van Kasen International nam een duik van maar liefst 91 procent. De vastgoedmakelaar en meubelmaker was plots 800 miljoen dollar minder waard. Kasen werd het slachtoffer van een zogenaamde ‘short seller’, een investeerder die speculeert op de daling van een aandeel.

Investeringsfirma Blue Orca Capital lanceerde een rapport over dubieuze projecten van Kasen in Cambodja. Ook het verkopen van activa door Kasen werd aangeklaagd in het rapport. Blue Orca wou de indruk wekken dat Kasen International op het einde van zijn Latijn is omdat het zijn laatste overblijvende residentiële woningen aan het verkopen is. Talrijke investeerders kozen eieren voor hun geld en de tweede zeepbel van de ochtend barstte.

Bron: The Financial Times

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20