Tussentijdse verkiezingen in de VS: wat is het beste resultaat voor de beurzen?

In de Verenigde Staten worden momenteel de stemmen van de tussentijdse verkiezingen geteld. Voor de Democraten staat de controle over het Senaat en het Huis van Afgevaardigden op het spel. De verkiezingsuitslag kan ook een niet te onderschatten impact hebben op de beurs. Hoe groot die zal zijn, zal afhangen van wie de verkiezingsstrijd wint.

Waarom is dit belangrijk?

De Amerikanen konden gisteren bepalen hoe de 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden verdeeld moeten worden. Voor de start van de verkiezingen waren 222 zetels, een meerderheid dus, in handen van de Democraten. Ook een deel van het Senaat, 35 van de 100 zetels, wordt herverkozen. Daar hadden de Democraten en Republikeinen beide 50 zetels. Met Kamala Harris als Senaatsvoorzitter beschikten de Democraten wel over een nipte meerderheid.

Het nieuws: op het moment van dit schrijven, worden in de Verenigde Staten de stemmen van de tussentijdse verkiezingen geteld.

  • Volgens de eerste prognoses hebben de Democraten al vijf zetels in het Huis van Afgevaardigden verloren aan de Republikeinen. De gevreesde rode overrompeling blijft wel uit. Er moet wel nog zo'n 20 procent van de zetels ingevuld worden.
  • Voor het Senaat is er alvast één verrassing: in Pennsylvania slaagde de Democraat John Fetterman erin de Republikeinse zete
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20