Turkse bouwheer van superdrone Bayraktar trekt nieuwe fabriek op in Oekraïne

Baykar Technologies, het bedrijf achter de Bayraktar TB2-drone, heeft duidelijk kleur bekend. Nadat CEO Haluk Bayraktar eerder al bekend maakte nooit een toestel aan Rusland te zullen leveren, kondigde de Oekraïense ambassadeur in Turkije aan dat het bedrijf een fabriek zal bouwen in Oekraïne. Dat land heeft al heel wat van zijn militaire overwinningen, vooral in het begin van de Russische invasie, te danken aan het Turkse bedrijf.

Vasyl Bodnar, de Oekraïense ambassadeur in Turkije, maakte het nieuws bekend in een interview met het Oekraïense persagentschap RBC-Ukraina. “Een week geleden heeft de regering het bilateraal akkoord voor de bouw van de fabriek zelf goedgekeurd en naar het parlement gestuurd”, zei Bodnar. Bodnar voegde er aan toe dat de plannen voor de bouw van een dronefabriek al werd uitgedokterd voor de Russische invasie van Oekraïne.

Geen zaken met Rusland

In het interview verduidelijkte de diplomaat nogmaals dat Baykar Technologies geen zaken zou doen met Rusland. In juli suggereerde de Turkse president (en schoonvader van Baykar-CTO Selçuk Bayraktar) Recep Tayyip Erdogan dat Rusland had geïnformeerd naar de drones, maar het bedrijf wimpelde die interesse snel af. “Ik sprak rechtstreeks met een van de eigenaren van het bedrijf, en hij vertelde dat het geen plannen had, en het zelfs ondenkbaar was met Rusland te werken”, vertelde de Turkse president.

De verklaringen van Erdogan sluiten aan bij wat het bedrijf zelf, bij monde van CEO (en broer van CTO Selçuk) Haluk Bayraktar, verklaarde aan CNN: “We hebben er geen geleverd en we gaan ze (Rusland, red.) nooit iets leveren. Wij steunen Oekraïne, steunen Oekraïne’s soevereiniteit, onafhankelijkheid en verzet”.

Oekraïense motoren

De fabriek komt er dan ook sowieso. De grond is al gekocht, de bedrijfstak in Oekraïne werd al opgestart. “Het was bijna een persoonlijke toewijding van de eigenaars van het bedrijf om de productie in Oekraïne te vestigen”, vertelde ambassadeur Bodnar nog. Los van het persoonlijke aspect, is de deal ook voor Baykar zelf bijzonder voordelig.

Een groot deel van de drones die in de nieuwe fabriek worden gebouwd, zullen bestaan uit Oekraïense onderdelen. Op 3 februari werd beslist dat de Turkse drones al gebruik zouden maken van motoren van Motor Sich, een van ’s werelds grootste motorenfabrikanten die gevestigd is in het Oekraïense Zaporizja. Ook andere onderdelen voor de Bayraktar-drones zullen door Oekraïense bedrijven worden gemaakt.

De drones, vooral de Bayraktar TB2, zijn al een grote hulp gebleken voor het Oekraïense leger in de strijd tegen de Russische indringer. Bommen, gedropt door de drones, konden hele konvooien van Russische tanks, pantserwagen en bevoorradingsvrachtwagens tot ontploffing brengen, terwijl de drone-operatoren veilig op de grond zitten.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20