Turkije verbiedt betalingen met cryptomunten

Turkije gaat het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel verbieden. Het verbod gaat in per 30 april. Het is de voorlopige apotheose van maanden economische turbulentie, die de lokale bevolking ertoe aanzette om de lokale munt in te ruilen voor bitcoin, goud en buitenlandse valuta, schrijft The Wall Street Journal.

Concreet zal de Turkse overheid crypto-houders verbieden om hun digitale activa te gebruiken voor betalingen. Daarnaast willen de autoriteiten verhinderen dat betalingsaanbieders gebruikers geld aan hun digitale portemonnees laten toevoegen.

De Turkse centrale bank meldde in een commentaar dat de koers van cryptomunten ‘extreem volatiel is’. Ook betoogde het instituut dat de digitale munten gebruikt kunnen worden voor illegale activiteiten. 

De bank deed haar beklag over het feit dat crypto-activa ‘niet onderworpen zijn aan enige regulering en toezichtmechanismen, noch aan een centrale regelgevende autoriteit.’ Je zou kunnen opwerpen dat dit laatste éxact het streven van de cryptowereld is.

‘Geen probleem op lange termijn’

Turkije had in 2020 ongeveer 2,4 miljoen gebruikers van cryptovaluta, waarvan bitcoin de populairste is, volgens een rapport van de Turkse autoriteit voor informatie- en communicatietechnologieën.

De ‘seculiere’ republiek voert al lang strenge controles op online betaalmethoden en verbood PayPal Holdings Inc. in 2016.

Ozgur Guneri, de chief executive van wisseldienst BtcTurk, wist aan WSJ te vertellen dat de nieuwe regelgeving slechts een beperkte impact zou hebben op zijn bedrijf. Dit komt omdat de meeste Turkse cryptogebruikers de activa gebruiken om waarde op te slaan in plaats van betalingen te doen.

‘Vanuit het perspectief van de gebruiker kunnen ze doorgaan met het kopen, verkopen of vasthouden van cryptomunten via niche-platforms,’ meent hij. ‘Ik zie het niet als een probleem op lange termijn.’

De nieuwe verordening verbiedt geldstromen van betalingsbedrijven naar digitale portemonnees. Dit betekent dat gebruikers nog steeds digitale valuta’s kunnen uitwisselen via banken, een zet die de overheid meer zicht geeft op het gebruik van crypto-activa. Het zal ook het gebruik van cryptomunten in het dagelijks leven beperken, menen experts.

‘De regering wil geen uitstroom van geld buiten Turkije. Ze proberen op dit moment te definiëren wat een cryptomunt is. Ze willen het niet daadwerkelijk behandelen als valuta’, zegt Turan Sert, een blockchain-onderzoeker uit Istanboel.

Daling lira

In Turkije is het gebruik van cryptomunten aantrekkelijker geworden nadat de lira de afgelopen weken sterk in waarde is gedaald. President Recep Tayyip Erdogan ontsloeg in maart abrupt de gouverneur van de centrale bank van het land.

De bitcoin-prijzen zijn dit jaar meer dan verdubbeld in dollar. In lira uitgedrukt is de stijging nóg indrukwekkender. Vrijdag was de waarde van één bitcoin bijna een half miljoen lira, volgens CoinDesk. Dit tegenover 215.000 lira aan het begin van het jaar. Google-zoekopdrachten naar ‘cryptocurrency’ namen de afgelopen weken alleen maar toe.

Daarnaast hebben vele Turken hun spaargeld in de inheemse munt omgewisseld in goud, dollars en euro’s. Erdogan heeft er bij het publiek echter op aangedrongen om goud en spaargeld van buitenlandse valuta terug in de Turkse economie te investeren.

(mh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.