Turkije onderhandelt met verschillende landen om meer kerncentrales te bouwen in het land. Dat vertelde minister van Energie Alparslan Bayraktar tijdens een persbriefing.
Nucleaire renaissance: Turkije wil 20 gigawatt aan kerncapaciteit tegen midden van de eeuw

Waarom is dit belangrijk?
Turkije is een nieuwe speler in de wereld van kernenergie. De eerste kerncentrale, Akkuyu, wordt momenteel in het zuiden van Turkije gebouwd en zal uiteindelijk aan zo’n 10 procent van de vraag naar elektriciteit voldoen. Bij Akkuyu zullen vier reactoren uiteindelijk zo’n 4,4 gigawatt (GW) aan capaciteit leveren. Turkije heeft al langer plannen om verder te gaan, plannen die nu in een stroomversnelling lijken te komen.In het nieuws: Turkije voert gesprekken met China, Rusland en Zuid-Korea over de bouw van nieuwe kerncentrales. Intussen kijkt het naar de VS en het VK voor de productie van kleine modulaire reactoren (SMR’s).
- Bayraktar wil dat het land zo snel mogelijk twee nieuwe kerncentrales bouwt. Een daarvan zal gebouwd worden in Oost-Thracië, in het noordwesten van Turkije. De andere moet in de regio Sinop komen, in het noorden van het land.
- Opvallend: de Energieminister wil de opstart versnellen om Turkije zo snel mogelijk “energie-onafhankelijk” te maken, en om het land koolstofneutraal te maken tegen het jaar 2053. Ook meer wind- en zonnekracht zullen daarbij een rol spelen.
- De uitspraken over energie-onafhankelijkheid zijn opmerkelijk, aangezien Rusland, dat de kerncentrale Akkuyu grotendeels financiert, wellicht ook een grote rol zal spelen bij de bouw van de kerncentrale in Sinop. Rosatom, het Russische kernenergiebedrijf, onderhandelt sinds vorig jaar met de Turkse overheid over het project. Ook Zuid-Korea zal een rol spelen bij de bouw van de centrale in Sinop.
- Intussen onderhandelt de Turkse regering ook al met China over de bouw van de derde centrale. Het land zoekt zelfs een site voor een vierde centrale.
- Ten slotte wil Turkije ook kleine modulaire reactoren bouwen in het land. Daarvoor onderhandelt het met de VS, het VK en Frankrijk.
- In totaal zal Turkije binnen 30 jaar over zo’n 20 GW aan capaciteit beschikken, zegt Bayraktar. Ter vergelijking: de kerncentrales in België hadden tijdens hun piek elk een vermogen van zo’n 3 GW, voordat de eerste reactoren werden gesloten. Het land zal tegen 2053 bijna 30 procent van zijn elektriciteit genereren uit kernenergie. Na de volledige opstart van Akkuyu, voorzien voor 2028, zal het aandeel zo’n 10 procent zijn.
(nd)