De Turkse nationale oliemaatschappij Turkish Petroleum (TPAO) heeft het grootste onshore olieveld van het land ontdekt. Er zouden zich een miljard vaten van het zwarte goud bevinden.
In het nieuws: De vondst zal Turkije in staat stellen meer dan dubbel zoveel olie te produceren als nu het geval is.
- Het land produceert momenteel meer dan 70.000 vaten olie per dag. TPAO wil uit het nieuwe olieveld zo’n 100.000 vaten per dag oppompen. Daardoor zou de productie van het land meer dan verdubbelen.
- Opvallend: de productie uit het nieuwe olieveld kan de energie-afhankelijkheid van Rusland deels doen afnemen. Vorig jaar importeerde Turkije immers zo’n 200.000 vaten per dag uit het land, dubbel zoveel als in 2021.
- Ook op vlak van aardgas, steenkolen en kernenergie is Turkije afhankelijk van Rusland. Het land koopt zowat de helft van zijn aardgas uit Rusland, en ruim een derde van zijn steenkool. Rosatom, het Russische atoomenergieagentschap, bouwt ook de eerste kerncentrale van Turkije en zal die na de ingebruikname ook uitbaten.
- Behalve in de olie-industrie, hoopt Turkije ook onafhankelijk te worden op vlak van aardgas. Eerder in april liet Fatih Dönmez, de energieminister van het land, weten dat Turkije in de Zwarte Zee genoeg aardgas heeft gevonden om alle huishoudens in het land voor 35 jaar van gas te voorzien.
Nauwe banden
Maar: Ondanks de vooruitzichten om energie-onafhankelijker te worden, blijft NAVO-lid Turkije sterke banden onderhouden met Rusland.
- Sinds eind vorig jaar betaalt het een deel van het Russisch gas dat het importeert in roebels. Dat werd besloten na een ontmoeting tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Russische autocraat Vladimir Poetin in Sotsji vorig jaar.
- Ook exporteerde Turkije vorig jaar fors meer goederen naar Rusland dan in 2021. De export steeg in 2022 met meer dan 50 procent.
- Opvallend: toch heeft Turkije zich niet volledig geallieerd met Rusland. De beruchte Turkse Bayraktardrones, die door Oekraïne gebruikt werden om de Russen het leven zuur te maken, worden niet aan Rusland verkocht. Baykar Technologies, de bouwheer van de oorlogsmachines, zei in augustus vorig jaar zelfs dat het een fabriek wil openen in Oekraïne. Opmerkelijk: CTO Selçuk Bayraktar is de schoonzoon van de Turkse president.
- In maart volgde nog een opvallende stap. Nadat het een jaar lang weigerde om ingrijpende sancties in te voeren, besloot Turkije om de doorvoer van door het Westen gesanctioneerde goederen naar Rusland stop te zetten.
(nd)