Onderzoekers in Turkije moesten woensdag de verwachtingen over het Chinese vaccin van Sinovac deels bijstellen. Klinische testen van het Chinese bedrijf uit december spraken van een efficiëntie van 91,25 procent. Volgens het Turkse onderzoek ligt het ware cijfer echter rond de 83,5 procent.
Hoe goed het vaccin van het Chinese bedrijf Sinovac nu echt werkt, blijft moeilijk te achterhalen. Aanvankelijk werd Brazilië door Sinovac beloofd dat het vaccin voor 78 procent effectief zou zijn in het verhinderen van besmettingen door Covid-19. Na een fase 3-studie in het Latijns-Amerikaanse land werd de effectiviteit dan op zo’n 50,4 procent geplaatst.
In december zette het bedrijf op basis van eigen onderzoek de effectiviteit van het vaccin zelf op zo’n 91,25 procent: een wel erg verbluffend resultaat. Turkije deed ondertussen haar eigen fase 3-onderzoek en kondigde woensdag aan dat de effectiviteit waarschijnlijk eerder rond de 83,5 procent ligt.
Al 5 miljoen gevaccineerd
Turkije staat trouwens ondertussen al een pak verder met de vaccinatie van hun bevolking dan de meeste landen van de Europese Unie. De keuze voor het ruim beschikbare Chinese vaccin van Sinovac speelt hier ongetwijfeld een rol. Turkije gaat ook met Rusland het vaccin Sputnik V maken. Het liefst wilt Turkije dit binnen haar eigen grenzen doen voor het prikjes aan de bevolking begint te geven. Rusland ging hiermee akkoord.
Turkije heeft tot nu toe al 5 miljoen inwoners gevaccineerd. Zo’n 4,3 miljoen daarvan hebben hun eerste prikje al gehad. De overige 700.000 zijn dus volledig gevaccineerd. In Istanbul werden al 810.000 vaccins gezet, waarvan 120.000 daarvan al een tweede prikje waren.
100 miljoen Chinese vaccins
Het Turkse onderzoek naar de effectiviteit van Sinovac was van vitaal belang voor het land. Tegen april zal Turkije namelijk 100 miljoen doses van het Chinese vaccin ontvangen.
Volgens de Turkse onderzoekers was het vaccin van Sinovac wel 100 procent effectief in het tegenhouden van serieuze complicaties door Covid-19. Er werd hiervoor onderzoek gedaan bij een aantal personen van 18 tot 59 jaar. Hoe het vaccin opbokst tegen varianten van het coronavirus kon niet worden nagegaan.
‘Ik wil de internationale gemeenschap vertellen dat het vaccin [van China, red.] volledig effectief en veilig is,’ zei professor Serhat Unal, het hoofd van de Turkse klinische onderzoeken.
Lees ook: