Turkije blijft gewoon Iraanse olie kopen

Turkije is van plan om Iraanse olie te blijven kopen. Het land zal niet buigen voor de sancties die de Verenigde Staten tegenover het Iraanse regime hebben uitgevaardigd. Dat heeft Mevlut Cavusoglu, de Turkse minister van buitenlandse zaken, verklaard.

Commentatoren zeggen dat de woorden van Cavusoglu uiteindelijk zouden kunnen leiden tot een nieuwe botsing tussen de Verenigde Staten en Turkije, dat ook al dicht bij de afronding van een wapenakkoord met Rusland bevindt en waaruit eveneens Amerikaanse sancties zou kunnen volgen. In beide dossiers hebben Turkse functionarissen de Amerikaanse dreiging met sancties afgewezen.

Keuzevrijheid

De Amerikaanse sancties zijn volgens de Turkse autoriteiten bedoeld om de keuzes van andere landen te beperken. De Amerikaanse president Donald Trump hoopt Iran te isoleren en het regime van de Iraanse president Hassan Rouhani te kunnen afsluiten van een toegang tot internationale bronnen van inkomsten die het land zou kunnen gebruiken voor de financiering van een kernwapenprogramma.

Tevens willen de sancties de ondersteuning van een regionale agressie door de Iraanse revolutionaire garde of terroristische bondgenoten van het regime onmogelijk maken.

Mike Pompeo

“Telkens wanneer er sancties worden ingesteld, moeten landen economische activiteit opgeven,” betoogde Mike Pompeo, Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, eerder al. “Wellicht zijn er ook Amerikaanse bedrijven die met Iran graag zaken zouden willen doen. Iedereen zal echter een bijdrage moeten leveren.”

Pompeo benadrukte dat elk land moet begrijpen dat het onmogelijk is om door te gaan met het creëren van rijkdom voor Qasem Soleimani, leider van de Iraanse revolutionaire garde.

Turkije

Ondanks de aanval van Cavusoglu tegenover de Amerikaanse sancties, blijkt de Turkse oliegroep Tupras zijn invoer vanuit Iran te hebben teruggeschroefd, zonder echter de aankopen volledig stop te zetten.

“Tijdens de eerdere golf van Amerikaanse sancties zeven jaar geleden was Tupras in staat om drie tot vier ladingen Iraanse ruwe olie per maand te kopen,” verduidelijkt een bron tegenover de Turkse krant Hurriyet. “Wellicht zal men ook deze keer een gelijkaardig activiteitsniveau willen behouden in plaats van volledig te stoppen. Iemand moet deze voorraden opnemen, want anders dreigen prijsstijgingen. Dat wil niemand.”

Die verlaging zou Turkije alvast een mogelijkheid kunnen bieden Amerikaanse sancties te vermijden. “We zijn bereid om samen te werken met landen die hun import verminderen,” vertelde Brian Hook, directeur beleidsplanning bij het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken onlangs. “Die maatregelen zullen per individueel dossier worden bekeken. Maar de Verenigde Staten zullen, net zoals bij andere sancties, nooit een vrijbrief verlenen.”

NAVO

De retoriek van Cavusoglu is volgens waarnemers echter een duidelijk signaal van de meningsverschillen die de samenwerking tussen Turkije en de Verenigde Staten in de regio de jongste tijd hebben bemoeilijkt. “Het beleid van Turkije moet de doelstellingen van de NAVO weerspiegelen,” zei Pompeo eerder al.

“We moeten Turkije zover krijgen dat het land zich opnieuw achter het westerse militaire bondgenootschap schaart en geen acties onderneemt die de inspanningen van de NAVO zouden ondermijnen.”

Turkije staat dicht bij de aankoop van Russische luchtafweer-installaties, ondanks zware protesten van Navo-bondgenoten en Amerikaanse sancties tegen de Russische defensie-industrie.

Meer