De beslissing van de Oostenrijkse regering om zeven moskeeën te sluiten en 60 door Turkije betaalde imams uit het land te zetten is zaterdag door de Turkse president Erdogan fel bekritiseerd.
“De maatregelen van de Oostenrijkse premier leiden de wereld, vrees ik, naar een oorlog tussen het kruis en de halve maan. Men gaat religieuze mannen uitzetten. Denkt u dat wij zoiets zomaar laten passeren? Het betekent dat wij stappen zullen ondernemen. De westerse wereld moet zijn boel op orde krijgen.””
De halve maan is het symbool waarmee de islam wordt weergegeven.
Erdogan maakte de opmerking tijdens een speech in Istanboel. Eerder vorige week had een woordvoerder van Erdogan de Oostenrijkse maatregel “een voorbeeld van de anti-islamitische, racistische en discriminerende populistische golf genoemd, die in Oostenrijk kan worden waargenomen”.
Kurz wil politieke islam bestrijden
Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Kurz wil zijn land op die manier de “politieke islam” in het land bestrijden. De imams zouden banden hebben met de Turks-Islamitische Culturele Associatie (ATIB), een onderdeel van Diyanet, het Turkse agentschap voor religieuze zaken.
Turkije zou op die manier een verbod voor de buitenlandse financiering van imams hebben overtreden.
In Oostenrijk leven 360.000 mensen van Turkse origine. De relatie tussen Wenen en Ankara verloopt sinds de mislukte coup tegen Erdogan in 2016 erg stroef. De Oostenrijkse overheid verbiedt Turken ook om in Oostenrijk campagne te voeren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 24 juni.