De Bank of England zegt dat er een “materieel risico voor de Britse financiële stabiliteit” bestaat. De bank zal ingrijpen en staatsobligaties kopen in een poging de markten te kalmeren. Die reageerden vrijdag vernietigend op de aankondiging van het belastingverlagingspakket van de regering Truss.
Het Britse pond bereikte al snel een historische dieptepunt. Investeerders in Britse staatsschuld haastten zich om zich van hun overheidspapier te ontdoen. Dat leidde tot een daling van de obligatieprijs en een stijging van de effectieve rente in een tempo “niet meer gezien sinds de valutacrises van de jaren vijftig”. Analisten spraken over een “algeheel verlies van vertrouwen” in het pond en Britse activa. Britse obligaties worden nu als riskanter beschouwd dan die van de Club-Medlanden Italië en Griekenland.

De recente economische problemen van het Verenigd Koninkrijk zijn deels veroorzaakt doordat de Britse premier Liz Truss, zoals veel Britse politici, vergeet dat Groot-Brittannië geen Amerika is, schrijft Jonan Ganesh in de Financial Times.
“Zo veel van wat Groot-Brittannië de afgelopen jaren heeft gedaan is zinvol als je ervan uitgaat dat het een land is van 330 miljoen mensen met een jaarlijkse productie van 20.000 miljard dollar”, merkt Ganesh op.
Dezelfde taal, niet dezelfde ondernemingsgeest
Hij stelt dat Britse politici zich makkelijk laten meeslepen door Amerikaanse beleidsideeën die niet werken voor een veel kleinere economie en bevolking, “omdat ze dezelfde taal delen”. “Groot-Brittannië zit in de problemen omdat zijn elite zo opgaat in de VS dat ze die verwart met hun eigen natie”, vervolgt Ganesh. “Maar het Verenigd Koninkrijk geeft niet de reservevaluta van de wereld uit en heeft evenmin een onbeperkte vraag naar zijn staatsschuld.”
“Neem haar geroemde revolutie aan de aanbodzijde. Zoals alle mensen die nooit een bedrijf hebben opgezet, gelooft Truss dat haar land slechts wat deregulering verwijderd is van het Amerikaanse niveau van ondernemingsgeest. Dat is niet zo. De maker van een succesvol product in Dallas kan zonder veel problemen uitbreiden naar Los Angeles en Boston. Het Verenigd Koninkrijk heeft geen markt van honderden miljoenen mensen.”
Jonah Ganesh, Financial Times
Truss lijkt meer op Mitterrand dan op Thatcher
Ook Laurent Louis, opiniemaker bij het persagentschap Bloomberg, heeft geen hoge pet op van Truss’ plannen:
“De Britse obligatierente is voorbij die van Italië geschoten. (…). Het pond is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro, waarbij IMF-econoom Olivier Blanchard opmerkte dat de Europese eenheidsmunt zich gelukkig mag prijzen dat het Verenigd Koninkrijk nooit is toegetreden. Truss dreigt minder op Margaret Thatcher en meer op François Mitterrand te gaan lijken.”