Trumps advocaat heeft rechtszaak aan zijn been van 1,3 miljard dollar wegens leugens over verkiezingsfraude

Dominion Voting Systems, het bedrijf achter de stemcomputers die gebruikt werden bij de afgelopen Amerikaanse verkiezingen, heeft Donald Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani aangeklaagd wegens laster.

Het bedrijf eist 1,3 miljard dollar aan schadevergoeding voor de desinformatiecampagne die Giuliani over Dominion voerde. In de nasleep van de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen zwaaide de voormalige burgemeester van New York met volgens het bedrijf ‘aantoonbaar valse aantijgingen’. Giuliani getuigde op verschillende gelegenheden dat Dominion zijn stemcomputers gebruikte om stemmen te vervalsen in het voordeel van huidig president Joe Biden.

‘De grote leugen’

Bij de rechtbanken vond hij geen gehoor, maar ook op Twitter en in interviews uitte hij gelijkaardige beschuldigingen. In de aanklacht verwijst Dominion naar deze aantijgingen als ‘de grote leugen’.

‘Net zoals Giuliani en zijn handlangers het beoogden, ging de grote leugen viraal op sociale media. Mensen tweeten, retweeten en schreeuwden dat Dominion hun stemmen gestolen had. Sommige kleine leugens duiken op in sociale media en verdwijnen weer bij de volgende nieuwscyclus. Bij de grote leugen was dat niet zo’, leest de aanklacht volgens The New York Times. ‘De schade aan de reputatie en zakelijke belangen van Dominion is ongezien en onherstelbaar door de hardnekkigheid waarmee miljoenen mensen erin geloven.’

‘Geen bewijs van verkiezingsfraude’

Na zijn nederlaag in de recente presidentsverkiezingen hebben Trumps juristen, die door hun leider Giuliani een ‘elite strike force’ genoemd werd, meer dan 50 rechtszaken aangespannen om het verkiezingsresultaat aan te vechten. Nagenoeg alle klachten werden onontvankelijk verklaard. Vorige maand zei de toenmalige Amerikaanse minister van Justitie William Barr dat zijn departement geen bewijs had gevonden van structurele verkiezingsfraude die het resultaat zou kunnen beïnvloed hebben.

Het is de tweede keer dat het stemcomputerbedrijf iemand uit Trumps entourage aanklaagt. Begin januari sleepte Dominion advocate Sidney Powell voor de rechter voor 1 miljard dollar wegens smaad. Powell, die aanvankelijk deel uitmaakte van de ‘elite strike force’, beweerde dat de stemcomputers gehackt waren door een samenwerking tussen de Chinese Communistische Partij en de voormalige Venezolaanse leider Hugo Chavez. Die laatste is al dertien jaar dood.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20