Trump: ‘We beginnen geen oorlog, we stoppen er een’

De Amerikaanse president Trump verklaarde vrijdagavond dat de VS geen oorlog wil met Iran en ook niet aanstuurt op een ander regime in Teheran.

Trump gaf vrijdagavond vanuit zijn weekendverblijf in Florida een korte verklaring op televisie over de Amerikaanse aanval die onder meer de Iraanse topgeneraal Qasem Soleimani doodde.

‘We ondernamen actie om een oorlog te stoppen. We ondernamen geen actie om een oorlog te beginnen’, beklemtoonde hij. Het ging volgens de president dus om een preventieve maatregel. Hij zegt bereid te zijn ‘al het nodige te doen om Amerikanen te beschermen.’

Geen actie voor regimewissel

Volgens de president had Soleimani ‘een ziekelijke passie om onschuldige mensen te doden’ en was de Iraanse topmilitair aanvallen aan het voorbereiden op Amerikaanse militairen en diplomaten. ‘We betrapten hem op heterdaad en schakelden hem uit.’

Trump verklaarde ook dat de VS geen acties voor een onmiddellijke regimewissel in Iran zal ondernemen. ‘Ik heb diep respect voor het Iraanse volk.’ Wel wil hij dat Iran onmiddellijk stopt met zijn steun aan diverse strijdgroepen in het Midden-Oosten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20