Trump plaatst Cuba op de valreep terug op terroristenlijst

De Trump-regering bestempelt Cuba opnieuw als ‘staatssponsor van terrorisme’ en legt een reeks nieuwe sancties op. Verwacht wordt dat het hierdoor moeilijker wordt voor aankomend president Joe Biden om een nieuwe relatie met het land op te bouwen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, kondigde het besluit aan enkele dagen voor het einde van de ambtstermijn van president Donald Trump. Hij verwees daarvoor naar het feit dat Cuba nog steeds voortvluchtigen uit de Verenigde Staten herbergt en dat het land weigert om Colombiaanse guerrillaleiders uit te leveren. Ook het bondgenootschap met de Venezolaanse president Nicolas Maduro werd aangehaald als reden. 

‘Met deze maatregel zullen we de Cubaanse regering opnieuw verantwoordelijk houden en een duidelijke boodschap sturen: het regime Castro moet zijn steun aan het internationaal terrorisme en de subversie van de Amerikaanse justitie stoppen’, aldus Pompeo.

Ook schrijft hij in een verklaring dat Cuba terrorisme faciliteert in het Westen. ‘Al decennia helpt de Cubaanse regering moordenaars, bommenmakers en gijzelnemers, terwijl Cubanen zelf geen eten, huis of medicijnen hebben.’

Trump maakt ontdooiing relatie met Cuba ongedaan

In 2015 werd Cuba van de lijst van landen die terrorisme sponsoren – waar ook Iran, Noord-Korea en Syrië op staan – gehaald door de Democratische president Barack Obama. Daarmee normaliseerde hij de betrekkingen tussen de twee gezworen vijanden. De relaties tussen de twee landen verslechterden in 1959, toen Castro de door de Washington gesteunde dictator Batista van de macht verdreef en een links regime installeerde op het Caraïbische eiland.

Maar de afgelopen jaren heeft Trump de meeste versoepelingen ten opzichte van Cuba van Obama teruggedraaid. Vorig jaar legden de Verenigde Staten de invoer van sigaren en rum uit Cuba aan banden. Toen kondigde Trump een reeks van maatregelen aan tegen het communistische land als onderdeel van de ‘voortdurende strijd tegen onderdrukking door het regime’. Door de sancties is het Amerikanen die op bezoek zijn in Cuba ook niet toegestaan om in door de staat gecontroleerde verblijven te vertoeven.

In 2019 zette Washington twee Cubaanse VN-diplomaten het land uit omdat ze de Amerikaanse nationale veiligheid in gevaar zouden hebben gebracht. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez noemde de uitwijzing toen ‘onverdedigbaar’.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.