Trump laat meer geld vloeien naar lokale politie

De Amerikaanse president Donald Trump tekende dinsdagavond een presidentieel decreet dat enkele hervormingen bij de politie doorvoert. Lokale politie krijgt onder andere meer fondsen en het verbiedt agenten in zekere mate om iemand in een wurggreep te houden.

Na ongeveer drie weken van protesten nadat een zwarte man overleden is door een brutaal politie-optreden, neemt Trump het heft in eigen handen. Hij ondertekende dinsdag een decreet dat de politie hervormt. ‘De orde moet hersteld worden en jullie regering is in staat en bereid om daarbij te helpen’, klonk het tijdens een speech in de rozentuin van het Witte Huis.

Met het decreet krijgen lokale politiezones meer geld voor training en betere controle van hun agenten. Trump maakte meteen duidelijk dat hij niet achter de oproepen staat om de politie af te schaffen, zoals een aantal betogers graag zou willen. ‘Zonder politie is er chaos, zonder wet is er anarchie en zonder veiligheid gebeuren er catastrofes’, zei hij.

Hij voegde daaraan toe: ‘Hoewel we allemaal van andere achtergronden komen, zijn we verenigd in ons doel van vrede, waardigheid en gelijkheid voor alle Amerikanen.’

Database

Een onderdeel van het decreet waar wat discussie over is, is het gebruik van wurggrepen. Voor de ondertekening zei Trump dat wurggrepen door de politie verboden worden, ’tenzij het leven van de agent in gevaar is’. Maar in het decreet klinkt het anders: ‘Wurggrepen zijn verboden, behalve in situaties waar het gebruik van dodelijke kracht is toegestaan door de wet’. Dat is iets vager.

De procureur-generaal zal vanaf nu een database moeten bijhouden met informatie over alle agenten en klachten tegen hen over gebruik van excessief geweld. Die informatie wordt gedeeld tussen departementen en wordt regelmatig publiek gemaakt.

Ten slotte worden politiezones aangemoedigd om ook professionals, zoals sociaal werkers, mee te sturen als het gaat over druggebruikers of daklozen, in plaats van de politie alleen. Het hele doel van het decreet is ‘om de politie dichter bij de mensen te brengen’, klinkt het.

Lees ook: Minneapolis ontbindt politiekorps om te bouwen aan ‘nieuwe vorm van openbare veiligheid’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20