Minneapolis ontbindt politiekorps om te bouwen aan ‘nieuwe vorm van openbare veiligheid’

De gemeenteraad van de Amerikaanse stad Minneapolis, waar de Afro-Amerikaan George Floyd gedood werd door een politieagent, heeft gestemd om het lokale politiedepartement te ontbinden. De stad wil bouwen aan ‘een nieuwe vorm van openbare veiligheid’.

De verstikking van een zwarte man door een politieagent in Minneapolis twee weken geleden was een vonk die wereldwijd protesten deed ontstaan tegen structureel racisme en politiegeweld. 

Systeemverandering

Het politiekorps van Minneapolis wordt al jaren beschuldigd van racisme. Derek Chauvin, de agent die George Floyd doodde door 8 minuten lang diens keel toe te knijpen met zijn knie, had al 18 interne klachten verzameld. Voor slechts twee daarvan kreeg hij een lichte blaam, namelijk een brief met een reprimande. Zijn departement heeft de inhoud van die klachten nog niet willen vrijgeven. 

De aanhoudende protesten volgend op Floyds dood noopte de gemeenteraad tot actie. Met 9 gemeenteraadsleden stemden ze ervoor om het politiedepartement van de stad volledig te ontbinden. ‘Het huidige politiesysteem kan namelijk niet hervormd worden, daarom moeten we een nieuw systeem bouwen’, aldus de gemeenteraad in een verklaring.

Hoe dat nieuw systeem er moet uitzien weten ze zelf nog niet. In verschillende interviews die enkele gemeenteraadsleden zondag gaven, beloofden ze om een plan op te stellen in samenwerking met de gemeenschap. Ze zullen zich naar eigen zeggen baseren op wetenschappelijk werk en geslaagde politiehervormingen in andere delen van het land en de wereld. 

Burgemeester weggehoond

De gemeenteraad ging met de beslissing in tegen de burgemeester van Minneapolis. Die werd zaterdag nog weggehoond toen hij een groep betogers toesprak en zei dat hij niet geloofde in de afschaffing van het huidige politiekorps. Normaal kan hij zijn veto uitspreken over beslissingen van de gemeenteraad, maar niet als ze met zo’n grote meerderheid stemmen (9 van de 13 leden stemden voor). 

In andere steden in de VS wordt ook gesproken over hervormingen van het politiesysteem, bijvoorbeeld door een deel van het veiligheidsbudget te herleiden naar het sociale diensten. Maar geen enkele stad staan ging zo ver als wat Minneapolis dit weekend besliste.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20