10.000 op straat tegen racisme, 150 arrestaties

Een 10.000-tal mensen stapte zondag op in een Black Lives Matter-betoging. Rechtstreekse aanleiding is de dood van de Amerikaanse man George Floyd, die om het leven kwam door politiegeweld. Op het einde ontstonden relletjes, 150 mensen werden opgepakt.

De betoging, die van start ging rond 15 uur, ging in eerste instantie zeer vreedzaam van start. Dat het niet te nauw genomen werd met de coronamaatregelen, zag de politie door de vingers, er waren ook erg veel betogers met een mondmasker.

Black Lives Matter

De Black Lives Matter-beweging ontstond al enkele jaren terug, maar na de dood van George Floyd, een man die twee weken geleden om het leven kwam na politiegeweld bij een arrestatie in Minneapolis, werd die nieuw leven ingeblazen. Want racisme is nog steeds een structureel probleem, ook in België, zeggen de betogers.

De optocht viel dan ook samen met wereldwijde betogingen, ietwat gehinderd door het coronavirus. In Antwerpen stonden een duizendtal mensen op straat, ook in Gent stonden 750 mensen aan het Zuidpark. In Brussel verscheen de grootste massa.

Relletjes

Na enkele uren betoging liep het toch nog fout, in de Matonge-wijk. Een aantal groepjes van 20 tot 30 vooral jongere betogers, gooide met kasseien en plunderden winkels. Het waterkanon werd ingezet Een agent op de motor raakte gewond. 150 mensen zijn gearresteerd.

Er komen wellicht nog arrestaties, eens manifestanten met kwade bedoelingen geïdentificeerd worden op camerabeelden. ‘Nu is het aan het gerecht om streng op te treden. De Stad Brussel stelt zich burgerlijke partij en zal de relschoppers ook vervolgen met GAS-boetes’, zegt burgemeester Philippe Close van de PS aan HLN.

‘Niet blind voor emoties’

Close had het ook over de delicate balans tussen volksgezondheid en vrijheid van meningsuiting. Ondanks de coronacrisis kon Brussel ‘niet blind blijven voor de emoties die wereldwijd zijn ontstaan rond de dood van George Floyd.’

In de Verenigde Staten gingen heel het weekend acties door, ook vandaag is dat nog het geval.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20