Redde Trumps liefde voor golf de wereld van een nucleaire ramp?

Een vals alarm zette de wereld vrijdag 38 minuten lang op de rand van een nucleaire catastrofe. Zowel radio als tv op Hawaï onderbraken hun programma’s om de bevolking te waarschuwen voor het imminente neerstorten van een kernraket. Ook lokale telecomoperatoren verzonden het bericht per sms aan hun abonnees.

Met de recente Noord-Koreaanse tests vers in het geheugen, hadden weinigen bij het lezen van het bericht moeite om het ergste te vrezen. 38 minuten lang was de chaos op het eiland compleet. Een raket die in Noord-Korea wordt afgevuurd heeft exact 20 minuten nodig om het Amerikaanse eiland te bereiken.

Op onderstaande video is te zien hoe de televisie de bevolking inlichtte.

Een goed half uur later werd dus duidelijk dat het om een fout ging van een ambtenaar die de verkeerde knop had ingedrukt. Niet helemaal, want volgens de Washington Post moest de persoon in kwestie een keuze maken tussen twee opties op een afrolmenu op een computerscherm.

“Test missile alert” of  “Missile alert”

“Test missile alert” of  “Missile alert.” Hij werd verondersteld de eerste optie te kiezen, maar koos de laatste. Wat ernstige vragen doet rijzen over het interface design van het computerprogramma. De man is ondertussen naar een ander departement getransfereerd, maar zowel toeristen als lokale inwoners blijven verbouwereerd achter. Overal in Amerika rijzen vragen over de capaciteit van de overheid om burgers correct in te lichten bij nakend gevaar. Of net het gebrek aan zulke capaciteit.

Risico op onopzettelijke kernoorlog bestaat wel degelijk

Volgens William Perry, die minister van Defensie was onder Bill Clinton, bestaat het risico dat we per ongeluk in een kernoorlog terechtkomen wel degelijk.

“Het risico op een onopzettelijke nucleaire oorlog is niet hypotethisch – ongelukken hebben zich in het verleden voorgedaan en mensen zullen opnieuw fouten maken. Wanneer miljoenen mensenlevens gevaar lopen, moeten we meer doen dan gewoon hopen dat zulke fouten zich niet zullen voordoen.”

Ook Kingston Reif, die directeur ontwapening is bij de Arms Control Association denktank in Washington, denkt dat de ‘losse manier’ waarop zowel Trump als Kim Jong-un over kernwapens praten een mogelijk conflict vergroot.

David Ige, de gouverneur van Hawaï, zei later op een persconferentie dat hij “boos en teleurgesteld was”. Hij verontschuldigde zich en beloofde dat zulke fout zich nooit meer zou voordoen. Omdat het systeem de fout niet automatisch kon rechtzetten was meer een half uur nodig om de bevolking juist in te lichten.

Redde Trumps liefde voor golf de wereld van een nucleaire ramp?

Toen het incident zich voordeed verbleef Trump op de golfbaan van zijn Mar-al-Lago resort in Zuid-Florida. Trump heeft amper op het incident gereageerd.

“Dat was een aangelegenheid van de staat Hawaï. Goed dat ze de verantwoordelijkheid hebben opgenomen. Maar nu gaan wij er ons mee bemoeien.”

Trump wordt zijn liefde voor de golfsport door liberaal Amerika vaak verweten. Ze zien er het symbool van de hypocrisie en luiheid van Trump in. Deze laatste vroeg zich trouwens vaak af wat Obama zo vaak op de golfbaan te zoeken had. De website Trump Golf count houdt het allemaal netjes bij. In de eerste 51 weken van zijn presidentschap speelde Obama 29 keer golf, Trump speelde zeker al 44 keer en mogelijk zelfs 77 keer.

Niet het eerste incident

Maar nu heeft zijn voorliefde voor golf de wereld mogelijk voor een catastrofe behoed. “Stel je voor dat president Trump, eerder dan zijn tijd op de golfbaan van Mar-a- Lago’s golfbaan door te brengen, onmiddellijk was geconfronteerd met het bericht van een aanval op Hawaï en een vergeldingsaanval had bevolen,” aldus veiligheidsanalist Ankit Panda, op de website van The Atlantic.

Ajit Pai, de voorzitter van de Federal Communications Commission heeft ondertussen in een persbericht gemeld dat op alle niveau’s moet worden samengewerkt om de verzending van zulke foute berichten te voorkomen en ervoor te zorgen dat correcties sneller tot bij de mensen raken. Het incident in Hawaï mag dan al het meest in het oog springende controverse zijn geweest, het is zeker niet het eerste. In Californië werd vorige week te lang gewacht om waarschuwingen uit te sturen voor de fatale modderstromen, die uiteindelijk 20 mensenlevens hebben gekost. [media-credit name=”AFP/ Nicholas Kamm” align=”aligncenter” width=”1024″]Donald Trump on golf course[/media-credit]

Meer