Truitje van Michael Jordan verkocht voor 1,38 miljoen dollar

Een truitje dat voormalig basketbalspeler Michael Jordan droeg bij zijn universiteitsploeg werd verkocht voor 1,38 miljoen dollar (1,13 miljoen euro). Het is maar één van de extremen als het over memorabilia gaat van de basketlegende.

Op een veiling in de Verenigde Staten werd een gedragen basketbaltruitje van Michael Jordan verkocht voor 1,13 miljoen euro. Jordan droeg het truitje tijdens zijn tijd aan de universiteit van North Carolina. Het is het enige truitje in omloop waar zeker van geweten is dat hij het echt tijdens een wedstrijd heeft gedragen.

Bron: Heritage Auctions

Recordprijs voor Jordan

Het shirt werd vergeleken met een foto op de cover van The Sporting News. In 1983 won Michael Jordan de trofee voor Universiteitsspeler van het Jaar en hij draagt hetzelfde shirt op die cover. De verkoop verpletterde het vorige record van een verkocht truitje van Jordan. In oktober vorig jaar werd een truitje van Jordan dat hij droeg bij de Chicago Bulls verkocht voor 480.000 dollar (394.800 euro).

Extreem dure basketbalkaartjes

In 1983 kwam het truitje voor het eerst in handen van de materiaalmeester van de Universiteit van Stanford. Die had truitjes gewisseld met de materiaalmeester van de Universiteit van North Carolina na een wedstrijd. De eerste keer dat het shirt werd verkocht was in 1999. Toen ging het voor 63.500 dollar (52.228 euro) over de toonbank. Ook een record in die tijd. De prijzen voor memorabilia van Michael Jordan swingen de pan uit. Twee van zijn ‘rookie cards’, dus de kaartjes uit zijn eerste seizoen in de NBA, verkochten voor 738.000 (607.000 euro) dollar per stuk.

Michael Jordan wordt gezien als één van de beste basketbalspelers ooit. Hij won zes keer het kampioenschap in de NBA met de Chicago Bulls, werd vijfmaal meest waardevolle speler en won twee gouden medailles met het Amerikaans basketbalteam op de Olympische Spelen. Zijn loopbaan wordt mooi verfilmd in de Netflix-docu The Last Dance.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20