Triumviraat tegen techreuzen is compleet: Jonathan Kanter benoemd tot hoofd mededingingsdivisie

De Amerikaanse Senaat keurde de benoeming van Jonathan Kanter tot hoofd van de mededingingsdivisie op het ministerie van Justitie goed. De kandidaat werd door president Joe Biden zelf voorgedragen, en heeft een beruchte reputatie bij verschillende grote techbedrijven.

Bij de stemming in de Senaat werd Kanter verkozen met 68 voor-stemmen, tegenover 29 tegen. Zijn kandidatuur werd ook gesteund door negen voormalige topmannen van de mededingingsdivisie. Na de benoeming van Lina Khan bij de Federal Trade Commission en Tim Wu als adviseur Technologie en mededingingsregelgeving op het kabinet van Biden, was Kanter de missende pion. Alle drie zijn ze ambitieus in hun plannen om de absolute macht van de Big Tech-bedrijven drastisch te doen afnemen.

Google-rivaal

Na het behalen van zijn juridische graad aan de Washington University School of Law, startte Kanter als jurist voor de Federal Trade Commission, de Amerikaanse mededingingsautoriteit. Daarna ging hij aan de slag bij verschillende grote advocatenkantoren, waarbij Google zijn voornaamste rivaal in de rechtszaak werd. Hij staat ook bekend als een notoir criticus van Big Tech (Facebook, Amazon, Google, Apple), die zowat een monopolie hebben in hun markt.

Nu werd Kanter dus verkozen, door zowel democraten als republikeinen, als hoofd van de divisie mededinging van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Van beide politieke partijen kwam de afgelopen tijd heel wat kritiek op de macht en houding van Big Tech-bedrijven, en de aanstelling van Kanter is dus een signaal dat het hen menens is.

Niet alleen

Kanter vindt alvast een bondgenote in Lina Khan, de 32-jarige juriste die door president Biden werd voorgedragen als voorzitter van de FTC. Zij is al jaren één van de doornen in het oog van grote techbedrijven, en wil haar belangrijke positie gebruiken om ook echt iets te doen aan de absolute macht van die techreuzen. Ook Tim Wu, de kersverse adviseur van de president inzake technologie- en concurrentiezaken, staat aan dezelfde kant.

Om de cyclus mooi rond te maken, mag Kanter zijn eerste zaak al voorbereiden… nota bene tegen Google. De Amerikaanse overheid spande in oktober vorig jaar een rechtszaak tegen het Californische techbedrijf. Dat doet er nu alles aan om de benoeming van Kanter tegen te gaan: hij zou te partijdig zijn om zo’n belangrijke zaak te leiden.

Dit is exact dezelfde tactiek die Amazon en Facebook eerder dit jaar gebruikten om de aanstelling van Lina Khan tegen te werken: zij zou, mede door haar kritiek tegen Amazon, niet geschikt zijn voor die positie. De kritiek van die bedrijven lijkt alvast niet voldoende om beiden te ontwrichten uit hun ambt; dat is alleen maar het teken dat ze te duchten tegenstanders zullen zijn.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20