Trappist Rochefort is gered: kalkreus Lhoist geeft monniken hun zin

Kalkbedrijf Lhoist zal geen water oppompen uit de bron Tridaine. Liefhebbers van de betere bieren mogen opgelucht hun glazen heffen op dit nieuws. Volgens de monniken van Rochefort bedreigden de activiteiten van Lhoist de kwaliteit van hun trappist. Nu lijkt aan het conflict een einde te komen.

Bron van de discussie

Het dispuut tussen kalkbedrijf Lhoist en de monniken van Rochefort gaat al lang mee. De kalkreus wilde de groeve van La Boverie uitdiepen, zo kon Lhoist de exploitatie van de groeve voortzetten tot 2046. De vergunningen waren goedgekeurd, tot de monniken van de nabijgelegen abdij in Rochefort uit protest naar de rechtbank trokken.

Voor de uitbreiding van de groeve was Lhoist van plan water uit de bron Tridaine op te pompen. Die bron levert ook het water waarmee de monniken uit de abdij Notre Dame de Saint-Rémy in Rochefort hun bekende trappisten brouwen. De monniken vreesden dat, door het water op te pompen, de bron met regelmaat droog zou staan. Daarnaast zouden de activiteiten van Lhoist de kwaliteit van het water kunnen beïnvloeden, wat per direct ook de smaak van de bieren kan aantasten.

Eeuwenoude akte

Om de verdere exploitatie en uitdieping van de kalkgroeve een halt toe te roepen, trokken de monniken naar de burgerlijke rechtbank van Marche-en-Famenne. Die gaf de monniken in 2019 al gelijk. Onder andere op basis van een akte uit 1833 besliste de rechtbank dat de monniken over een alleenrecht beschikken voor de exploitatie van de bron.

Gisteren maakte Lhoist bekend niet in beroep te willen gaan. Lhoist bekijkt nu de opties om hun site bovengronds uit te breiden. In beroep gaan zou namelijk te veel tijd kosten en de kalkontginner wil de activiteiten op hun domein in La Boverie zo snel mogelijk hervatten.

Met uitsterven bedreigd

Daarmee lijkt het geschil definitief van de baan en is het voortbestaan van de trappist voorlopig gegarandeerd. Er heersen echter zorgen dat het trappistenbier bedreigd zou zijn.

Om het officieel ATP-label (authentic trappist product) te mogen uitdragen moet aan drie voorwaarden voldaan zijn. Het bier moet gebrouwen worden in een abdij, onder toezicht van de abdijbroeders en alle winst moet naar goede doelen of de abdij zelf gaan.

Momenteel zijn er dertien bieren die de eer hebben het label op hun flessen te mogen dragen. Vijf daarvan zijn Belgische bieren. Tot recent waren dat er zes, trappistenbier Achel voldoet sinds januari niet langer aan alle drie de criteria. De laatste broeder heeft de abdij waar Achel wordt gebrouwen namelijk verlaten.

(evb)

Meer